Followers

Friday, September 2, 2011

Cerita sehari sebelum raya

Isnin, 29 Ogos, ako gi opis.
Rajin? Eh eh bukan rajin tapi terpaksa.
Ada mende nak kena setelkan.

Bawa Abin sekali.
Kan main seronok lagi dia.
Especially sebab dapat main mainan dari meja murshi.

erkk murshi, sori ek sebab mainan awak bersepah lagi. Nanti senin, kita kemas kan balik.

Setel sumer keje dalam jam 10:30 pagi.
Jalan-jalan sama abin.
Sibuk nak naik ketapi katanya.
Adoiyaaii... nampak landasan komuter, terpaksa benti.
Dah si abin dok sibuk nak tunggu ketapi lalu.
Fengsan!!

Jalan-jalan ke jalan TAR.
Awal pagi, gerai-gerai pun baru buka tapi dah ramai juga orang kat situ.
Jenjalan ngan budak kecik kena banyak bersabar.
Jalan sket dah penat..
Kena benti..
Pastu di suruhnya kita dokong.
Erkk tak sanggup...
Last-last pujuk dia sampai dia nak jalan sendiri.

Eee x sanggup nak dokong budak bolat yg berat dah 18 kilo tu..
Harus la aunty nana ko ni jalan pengkang je kang..
hhahahaa...

Cari songkok abin.
Nak cari sampin dia punya la payah.
Takde yg berkenan.
Tambah plak si abin dah mula meragam bila tgk orang dah ramai sana sini.
Tak tunggu lama-lama terus shoot ke wangsa walk.

Deting ngan abin.
Tengok wayang!
Citer Cars2.

Wah excited.
Ekceli ako ngeri gak ni.
Ater pestime nak bawa dia tengok wayang berdua plak tuh.
So, ako amek couple seat.
Senang sket nak handle dia klu duduk satu seat.

Dia punya excited tengok iklan kereta.
Masuk wayang kan gelap.
Memula tu dia cam x moh masuk.
Takut kata nya sebab gelap.

Pastu iklan punya la banyak...
Aisshh lama plak nak tgu.
Ada di suruhnya ako buka lampu.
Erkkk mana plak nak cari suis lampu nya kat dalam panggung tu.

Pujuk punya pujuk.
Bagi makan roti.
Perghh dugaan time posa2 tengok wayang ngan budak kecik.

Seb baek la sejam pertama dia khusyuk gak tengok CARS.
excited la kan tengok kete-kete yang berwarna warni bercakap-cakap.
Pastu setengah jam akhir dia dah start buhsan.
Dia mula wat pangai.
Adoiyaaiiii.... jumpa plak ada budak kecik lain.
Wah wah kan main dia ajak budak tu main lompat-lompat, main jerit-jerit.
Last-last ako tarik dia soh kasi dok dendiam kat kusi.

Pastu ako tengok dia x byk bergerak.
Erkk.....

Laaa tengok-tengok ghope nya dia membuta.
Fuh!!
Last-last ako sorang je layan citer tu sampai akhir.
Jadi laaa....

So pasni leh deting ngan abin lagi kan.

Malam raya slalu nya kat area umah ako akan ada takbir rumah ke rumah.
Excited lagi si Abin.
Ye lah, dia excited gi umah orang.
Tengok ramai-ramai camtu, pastu kutip duit raya.
Pastu dapat makan sedap-sedap kan.
Tapi memandangkan takbir ni akan selesai jam 1 or 2 pagi, so abah eh dah hangkut dia bawa balik.
Apa lagi, meraung la budak tu sebab kena balik.
Dah satu keje nak kena pujuk dia soh diam.

Dah la before gi takbir dia paksa soh pakaikan baju melayu raya dia.
Siap nak pakai songkok.
Budak-budak kan.
Memang excited terlebih la derang.

Takpe abin, taun depan kita raya lagi, kita takbir lagi, pastu kita pakai baju baru lagi.
Tahun depan, abin leh bawa adik gi beraya sakan, OK!!

Pape pun, raya tatap macam biasa tanpa mak ngan abah.
Al-fatihah..

Nota Jemari: ..apa tema raya kowang tahun ni?

6 comments:

Ely Hasrul said...

18kg?? huyuh.. patah pinggang kalu kena carry tuh hihihi.. kakak aku anak dia 48kg 8thn kot umurnye.. byg ler masa umur dia 6thn kompom2 la 30kg++ pon masih manja nk berdukung.. kakak yg berat 50kg tu la yg dukung.. naya sungguh.. skang yg pasti xdek makna la nk dukung kan.. hahahah

AKO @ retna said...

hahahhaa tu arr baru 3 tahun dah 18kg...
klu tambah lagi 3 thn,,, mau bertambah kilo nya lagi budak kecik nih...

mmg konpom patah weii pinggang...

fatt said...

kitaorg takde tema tahun ni, stok warna2 pelangi katanya. hehehe...

aku ni jenis tak reti melayan bebudak. tp anak2 buah aku kecik lagi..tunggu dia besar skit baru aku berani nak usung sana sini

AKO @ retna said...

fatt,
anak buah ako tu sorg la besar sket.. sebab dia sorg sebab dia dh besar sket arr ako cuba berani2 kan diri hangkut dia sana sini..

seb baek dia jenis x wat pangai ;)

cikyatz said...

wah siap p tgk wayang ngn si kecik tue..semangat betul badan dia..
tema kita kale merah..hehe..

AKO @ retna said...

cik yatz,
saja je berdeting ngan si kecik..
susah nak dapat peluang camni ;-)