Followers

Wednesday, September 7, 2011

PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2011

Berpeloh-peloh OK nak wat mende alah nih.
Bukan takat pelok muka, peloh ketiak, pelok kelengkang sumer ado.
Memang mencabar mental & fizikal.
Fuh!!

Ako cuba!
Ako nak try!
Tak tahu la sumer gambar-gambar memenuhi syarat ke tak?!
Klu tak, ako sekadar mencuba je.
Maklum la pestime kan ;-)

Saja suka-suka.
Kali ni ako paksa kakak ako tolong jadi potographer ako.
Tapi ada juga certain-certain gambar ako main pakai auto snappy je.
Yang tu konpom memang sangat-sangat mencabar.

So, are u ready?!!
Moh kita tengok.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SYARAT UTAMA YANG WAJIB ADA! 

A) Setiap gambar MESTI ada Blogger.
 - sumer gambar tu memang gambar AKO, seorang blogger picisan ajo.
B) Setiap gambar MESTI pegang/letak/lekat kertas A4 tulis "PHOTO CHALLENGE BALIK RAYA 2011". - sumer gambar ado yo ako tempek kertas A4 tuh
C) Setiap gambar MESTI kena pakai baju raya. - dan opkos sumer baju yang ako pakai ado la baju ghayo.. psstt pepaham je la ye, ako kan ada masalah ngan baju ghayo, so baju tu pun kebetulan orang bagi tuk sambut raya aritu.. huhu


Jangan lupa syarat-syarat tu sumer.

So far seingat ako, sumer syarat kat atas tu cam ako follow la.
Harap-harap betul la ye. ;-)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


1)Blogger bergambar sebelah/dengan polis sambil makan kuih raya. Kalo polis tu tengah bertugas dan tak leh makan, korang je yang makan. Tapi kalo polis tu makan skali, bonus disitu. 
Ini security kat opis ako.
Cop cop bukan sebarang security, OK!!
Security kat opis ako adalah Polis Bantuan!
Harus la security yang berpangkat polis jaga opis ako kan.
Kang tak selamat plak duit-duit kowang kat sini :p

Mula tu ako tegur sorang mamat 'polis bantuan' ni tapi dia cam memalu nak bergambar ngan ako.
On da way nak balik tadi, ako nampak 'polis bantuan' pompuan ni tengah menyembang. So ako tegor cakap nak amek gambar together. Seb baek dia sporting.

Kowang tengok, dia yang ober bergaya dari ako.
Cer tengok kaki dia.
Ala-ala terangkat gitu.
Tu klu x pakai baju seragam tu, ako rasa mau dia melompat sekali ngan ako tuh.
muahahaha....

Pape pun, banyak-banyak la terima kasih kat dia.


2)Blogger buat huruf “RAYA” dengan tubuh badan. Boleh guna orang lain untuk tolong Blogger dan boleh combine gambar setiap huruf yang dibuat.

Fuh!! Pape pun nak ucap tengkiu la kat kengkawan ako yang sporting nak tolong kawan dia yang sengal ni. Muahahahaha... Terima kasih ye kawan-kawan sebab pinjamkan badan kowang! Tochee sangat-sangat. Perghh.. memula cam jenuh gak nak pikior camne arr nak buat perkataan "RAYA" ni. Tapi hasil dari idea kengkawan tercinta, akhirnya taaadaaaaa siap juga!!


Memula tang huruf "R" tu memasing dok pening camne nak adjust kasi nampak betul2 macam huruf "R". Paksa akak yang buat huruf "R" tu angkat sket kain nya. Ater kang tak nampak plak batang "R" tu. Seb baek la si akak tu pakai suar panjang kat dalam. Sebab takut kang kowang tak nampak ghope "R" nya tu, so ako sesiap lukis huruf "R" tu supaya nampak sket bentuknya kan.


Huruf "A" nampak cam gemok gedempol plak kan.
hahahaha nasib laa ye asal kowang nampak bentuk "A" nya tu, jadi la kan.


Dan huruf "Y" yang ramping gitu.
"Y" paling paling senang la nak buat kan.
Ni klu tak nampak bentuk "Y", sila kasi adjust biji mata tu ek. :p


3)Blogger bergambar depan rumah kampung yang kosong sambil pegang buluh lemang. Kalo rumah kampung tu nampak spooky, lagi bagus.
Balik kampung patut nya jumpa sedara mara, sembang lama x jumpa kan. Ni ako sampai-sampai je kampung terus cari lemang kat dapur. Fuh seb baek mak lang ako ada lagi stok lemang yang belom potong. Cecepat ako gi belakang umah amek gambar. Tu rumah peninggalan arwah mak long ako tu. Memang dah lama kosong. Takde sape nak jaga dah. Anak-anak arwah pun sumer dah dok bandor, takmoh dok kampung kan, maka tinggal je la umah tu camtu terbiar. Yang ada tumpang huni pun cik anai-anai je la gamak nya.



4)Blogger bergambar tepi highway dan mesti nampak jalan highway tu serta kereta yang tengah bergerak. Kawasan R&R tidak dibenarkan sama sekali ye.
Gambar pertama yang ako amek. Memula cam malu la kan nak soh abang ipar ako bentikan kete tepi jalan semata-mata nak amek gambar camni. Nasib baiklah kakak & BIL ako sangat sporting so derang x kisah nak layan permintaan ako yang satu ni. So otw balik kampung aritu, before nak exit ke pedas/linggi, ako soh dia benti tepi jalan. Dan akhirnya, taadaa inilah gambar yang dihasilkan.


Nampak tak kete berderet-deret kat belakang tu.
Sebab dok mention nak nampak kete yang bergerak, jenuh gak la nak tunggu sampai kete penuh camtu dan harap-harap hasilnya memuaskan la hati para juri ye.


5)Blogger main papan gelongsor sambil makan ketupat nasik. Lagi besar papan gelongsor tu, lagi banyak markah korang dapat. 

Dah la taman perumahan ako takde taman permainan. Kebetulan gi beraya umah cousin, ternampak gelongsor ni so cecepat ako soh kakak ako benti kete n amek gambar ako. Nasi impit tu sesiap ako dah letak lam bekas tupperware plastik siap dengan garfu sekali.


6)Blogger menjadi nelayan yang tengah memancing/menjala mengunakan umpan kuih raya di tepi tasik/sungai/laut. Pepandai la korang, aku tatau!
Ok ok ako tau tempat nya bukan kat tengah laut maupun sungai hatta tasik sekalipun.
Malas nak g jejauh, kira kolam ikan ni pun boleh la ye. Janji ado ikan nya.

Jala pun takdo.
Pancing apatah lagi.
Jaring tangkap ikan tu je yang ako ado kat umah.
Jadi la ye, asal namanya tempat tangkap ikan juga :p

Tu nampak tak tu?!
Erkk bukan bukan soh peratikan kaler air kolam tu.
Sila abaikan je la ye.
Takdo maso nak cuci kolam.
Ater awok kan dok sengsorang.
Tak koser teman nak cuci sowang-sowang.

Tu ha ako soh kowang tengok umpan 'cookies' dalam jaring tu.
Penat ako dok godek-godek jaring tu.
Tapi ikan-ikan tu takmoh lak muncul.

Mencikk!!
Cam tau-tau je ako nak tangkap dia.
Seriau juga ako bertenggek atas batu.
Silap tenggek kang terjunam lak ako lam kolam tu hahah..

Ikan nya idok le seberapa.Yang x seberapa tu la yang susah sungguh nak tangkap.Ikot ati nak je ako masuk terus dalam kolam tu tapi erkkk ai kan pengeli hhahaha :-D

Harap-harap kategori gambar ni lepas la ye kat mata para pengadil :p


7)Blogger menjadi SUPERHERO RAYA dengan memakai pakaian rayaKena la nampakkan kan ciri-ciri superhero tu walaupun baju tu baju raya. Ikut creativity masing-masing.

WARNING!!!!


Sila jangan gelak!
Klu nak gelak pun, sila totop molot tu ye!!
hahahaha... 


Susah nyaaaa!!! Sebab yang ni takde orang bantu, kena amek pakai self timer, maka berejam juga la nak dapatkan gambar yang elok sket. Maklum la bila self timer ni, ada je gambar tak kena. Sekejap gambar takde kepala, sekejap gmbr perut yang muncul, sekejap sekejap tu gambar jauh plak. Adusss jenuh OK nak dapat gambar yang betul2 elok.

Ako pakai ala-ala Zorro.. Pernah kowang tengok zorro pompuan???Hahahahah ni ako demo sket camne ghope nya ye, ok la tu kan :p. Topi koboi tu ako pinjam adik ako punya. Kat mata tu ako pakai goggle je pun hahaha, boot plak ako pakai je arwah abah punya boot. Perghh seb baek muat ngam2. Dan kain terbang zorro tu ako amek shawl ikat kat leher.



8)Blogger mengayuh basikal sambil junjung sebalang kuih raya di atas kepala.Kaki tak leh pijak tanah ok! 
bapak azab nak kayuh beskal ni. hahahaha beskal budak kecik. Kowang bayangkan la anak gajah nak kayuh beskal anak kancil. Adehh memang nak terjatuh-jatuh dibuatnya. Last sekali ako soh kakak ako cepat2 snap gambar yang pertama tu, dapat kayuh sket pun jadi la kan, asal kayuh :p

Gambar kedua tu gambar yang memula ako snap tau.
Tak reti nak balance kan badan time ni.
Yang pertama tu gambar yang sebenarnya ye.


9)Blogger bermain tanglung (lantern) di waktu malam di hadapan orang bakar lemang. Tanglung boleh buat sendiri, atau beli kat kedai apek mana-mana. Kedai sembahyang cina pun ada. Hahaha!

Ye la ye la ako tau, main tanglung depan orang bako lemang..
Ater dah last minit payah lak nak cari orang bako lemang memalam buta ni.
Ako amek je la gambor pegang tanglung. Janji ako tak kosong kan ruangan ni.
hahhahaha....

Cantek dah tanglung ni kan.
Nak wat camno...
Arghhh janji ada gambar tanglung, cukup arr :p


10)Blogger sedang makan juadah hari raya (lemang/ketupat/rendang/kuih raya) di atas pokok, sambil sebelah tangan pegang senduk nasi. Ha amik korang, gambar penutup! 
Ya allah yang ni pun sangat azab OK nak bergambar atas pokok ngan baju kurung. Silap haribulan boleh terkoyak kain tu. Muahahaha.. Terkial-kial ako nak panjat pokok jambu tu tau. Pastu terkial-kial ako nak balance kan badan kat dahan dia. Terkial-kial ako nak pegang senduk nak pegang kertas A4 tu dan nak sumbat kuih raya dalam molot. (ako terlupa nak ikat tali kat A4 tu, gantung kan senang kan)

Ha amek betapa bolat nya muka ako bila dah disumbat kuih raya. 
Balik kampung curik senduk pastu panjat pokok.
Aisshh tak pernah dibuat dek orang.. hahaha... :-D
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

So, walau tak sempurna gambar-gambar ako ni, janji ako terai je la kan :p
Saja suka suki.

Eh eh sonok plak. Tahun depan kena usaha lebih gigih lagi ni. :p

Nota Jemari: Setel, fuh lega!!

33 comments:

ch@ said...

gigih kakRet, mesti berjaya punya ni, seronok pula kita membacanya. next-year kertas A4 tu kasi liminit, senang sikit, tak komot2. yg best tu ada je org nak tlg snap gmbr.

insyaALLAH kakRet boleh.

Sis-Lin said...

Hahahahaha...ye ye aku tgh tutup mulut le ni gelak..kakakaakakkakah

aduhhhhhhhhh tak leh tahan aku yg pakai Zorro tu...ko ke tu? hahahahahaaaaaa

btw gud luck ok! kira ok le ni kan..mencuba dr tak dooooooooo :p

AKO @ retna said...

ch@,
hahahha tu sumer print last minit, tak sempat nak leminet...
hahaha saja suka suki je pung :p

lin,
hahahaha bkn ko je yg gelak..
masa ako buat ni, punya la gelak guling2 ako wei..

kelakor cam x cayo je hahaha

Biqque said...

KAHKAHKAHKAHKAHKAHKAHKAH SUMPAH NAK GELAK OK!

best la ako! teruja i tgk! mmg sume best2! tak sangka kan bleh buat? takpe yg mana takde skit2 tu, tolak jer markah, janji ada ye dak?

syabbassss!!! ok, masuk list!!!

Ely Hasrul said...

SUMMMPAHH CUNN!!!

hahhaha gambo dgn akak polis terbaekkk, (akak polis tu la yg patut dpt hadiah haha)

patu gambo superhero tu aku pon hampir nk pakai gogle & hampir nak naik beskal sami. tapiiii paling xtahan pancing ikan! hhahahha ikan tu cam nk mati aje org celup kuih raya hahahhahaha

ini bukan B- nih! ini dh A+ dah nehhh suka suka suka!

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

cayalah Ret! hopefully menang la..
dah bersusah payah ret buat pelbagai aksi ni...

menarik! i like!

puan nina said...

hahahah..comel!!

gudluck!moga2 menang =)

AKO @ retna said...

biqque,
hahahahahaha....
sumpah ako memang gelak guling2 kat umah bila tengok balik sumer gambar2 nih.. hahaha tu arr janji mana yg sempat n mampu i buat laa kan ;-)

ely,
haaaahh ekceli pening gak nak buat superhero, pastu nampak topi, nampak goggle terus otomatik terpk cuma takdo kuda je arr hahaha

erin,
ahahaha psstt tahun depan jom join sekali jom ;-)

pn nina,
hhahaha adehh ok la kan janji ado :p

AdanyaKauUntukku said...

ila suka
ila suka

good luck retna.....

AKO @ retna said...

hahahha thanks ila ;-)

babyarisha said...

over meyh nak naik kuda.. hahaha.. gila besarrrrrr gelongsor ko.. ptt leh muat 2-3org lg tau.. pesal x ajak aku maen sama.. hehehe...

AKO @ retna said...

arisha,
hhahhaa klu ada kuda lagi nampak real kan :p

lorrrr igt nak ajak satu kampung men gelongsor sesame hehe tapi nan ado org lak kek situ waktu tu :p

Nik Nurehan said...

good luck k.retna. smoga bjaya!! heeee sgt thibur dgn gamba2 yg digayakan. kekeke.. nakal tp sempoi. sporting abis ;P kalau an confirm x leh nk buat ah. keke

AKO @ retna said...

Ann,
memula kita pun rs x boleh tapi bila try satu, akhirnya terhasil juga ;-)

usaha tangga kejayaan ;-p

Azira...Nozie...Kechik said...

hahahha! best..best...tapi yg terbaek yang jadi hero tuh la...hahahaha...

Liz Rohaizat said...

hehe.. ada 3 minit lagi sblm pukul 12. rasanya gambar yg paling aku nak tgk ialah gambar superhero sebab aku rasa tu paling susah. apsal korang buat mcm senang je? ni yg jeles ni!

AKO @ retna said...

hahhahaa tq ;-)

AKO @ retna said...

Liz,
hahaah tu pun tetiba idea datang ahaha ..

fatt said...

takleh blah la gmbr ko...yg penting sporting! aku doakan ko menang..nmpknya biqque le pencabar terdekat ko. all the best! :D

AKO @ retna said...

fatt,
hahhaha ako wat suka2 je weii...
seronok lak..
:-D

BlueEwoke said...

Hahahah bravo!! memang kelakar habis..haih..ada chance nk menang nih kot hahahaha... thn depan masuk lagi yek!!!

AKO @ retna said...

chawanna,
ok ok taun depan insyallah kita join lagi ;-)

Sis-Lin said...

Ret..
Al-Fatihah buat arwah Abah ko yek...Hepi Besday buatnya...
Moga rohnya di cucuri rahmat olehNya..
A-Minnnnn

Chaiyokkkkkkkk!!! dtg nak gelak lagi niiiiiiiii hahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa *bakal menantu sapo le nie..hahahahaa

AKO @ retna said...

Lin,

TQ.... amin gak..

pssttt psstt ko agak sapo ek? :p
hahhhaha

amiey lee said...

hahaha lawakkk sgt...gd luck

AKO @ retna said...

thanks ;-)

Ely Hasrul said...

jap japp... org sume main lantern dpn lemang ako main lentern dpn paip air hahhahaa

AKO @ retna said...

wakakakaakaa nampak ajo ko ye ely..
tu laaaa lemang ntah nyorok mana ntah hahaha :p

sy@iina said...

k.ret!santek arrr..hihi...zorro.. giler ah.. btw, gud luck yer...

AKO @ retna said...

hahhha TQ syaina ;)

mekchu said...

terlopong mekchu tgk semua gambar nih.. kagum sgt sbb gigih siapkan assignment :)

good luck.. ako patut menang.....

AKO @ retna said...

mekcu,
hahahaha mana yg termampu buat je ni pung :p TQ

Anonymous said...

hbsla roboh beskal tu...
x blh blah tul gbr superhero tu!!..hahahhaah

*sri*