Followers

Wednesday, January 18, 2012

Minta bantuan!!!

Nak minta jasa baik kowang tolong bagi tau kat mana ako nak adjust gambar header ako ni kasi reduce sket kebesaran nya???!!!

Ako nak tengok html code, klu bole kowang bagi hint kat mana nak edit.
Code yang mana satu nak edit.
Pening dah ni dok belek kat edit html tu tak juga jumpa-jumpa!!!

Ke masa nak dload gambar tu, kena reduce size pic??
Standard berapa ye? Coz memula ako kecikkan size gmbar dia jadi mengecut sesangat..
Then ako amek size yang asal, besar gedabak plak yang kuar.
Alahaaii... maklum arrr i ni kan bab-bab html coding memang fail laaa..

Pada yang tahu, minta advice ye.
Thanks ;-)

Nota Jemari: tu arr malas nak tukar tapi buhsan laakk tengok plain je...huhu

11 comments:

Ely Hasrul said...

alamakk mmg beso sungguh header tuh tp xbleh nk tolong.. sbb tak tauu.. sorii... :)

AdanyaKauUntukku said...

adjust size jadi 940 x 360 boleh tak?

AKO @ retna said...

ila,
tu size gmbar ek?
jap ako try

Janggel said...

ko kena crop la gambar tu bagi size dia = 940x360
kena ejas ikut sesedap rasa baru la dia ngam melekat kat situ

Biqque said...

plg senang, reduce size image before upload...if nak edit kat html bleh, tapi menyampah skit la...

tengok kelebaran blog u...like mine, 1024 x 768 pun dah ok (itu size 17inch monitor)...kena rajin test reduce size skit2 utk dptkan size yg mengancam :D

AKO @ retna said...

Janggel & Biqque,

Klu ako reduce, gambar akan jadi ciput je... ako dah buat tadi.. tu yg upload balik without reduce size, terus perghh gedabak kuar heheh

Janggel said...

Yup cara biqque proposed adalah sama ngan mine. Try n eror

Sis-Lin said...

Hahaha mak aii besarnyaaaaaaaa....saja le tu kan...hahahahaa *gateiii

Ko adjust kat header la..cr kat html tu.mcm aku punya tu..hehehehe

tp nk cr mmg juling bijik mato le..
guna ctrl + f (klik serentak, nnti search header...hehhee

Biqque said...

ako, size gambar ko mmg beso, see here :

http://2.bp.blogspot.com/-N5jbY82mIRE/TxZmuMPFehI/AAAAAAAAamk/esozMmuB-FM/s1600/_DSC0498.JPG
Note: click to enlarge

sebab tu dia akan memenuhi ruang. ko kena gak kecikkan gambar utk kasi ngam2 sui dengan size template sedia ada. ko resize guna software apa?

sy@iina said...

a'a..btol kak ret..kene resize gambo tuh...hihi...

fatt said...

ako,
takpun paling senang ko tick box "fit to size" apetah masa upload gmbr..nti dia auto fit ikut saiz blog