JB Trip 2023 : Jalan - jalan jumpa 'budak kecil'

JB Trip 2023 : Jalan - jalan jumpa 'budak kecil'

Warning: Entry ni agak panjang sket ye.... 3h2m punya citer disatukanπŸ˜…

Asalnya takde plan pun nak ke mana-mana cuti Raya Cina aritu. Tapi rasa cam bosan plak dok terperap kat rumah lelama hahaha...
Makanya, kita pun cuba la survey-survey hotel dulu. Macam biasa mostly hotel pun banyak dah penuh la kan. Alhamdulilah akhirnya berjaya juga buat tempahan call direct je ke hotel.

Ok Done book hotel!

Maknanya terjadi la percutian CNY kami ke Johor Bahru. Alang-alang dah ke sana, kita pun mesej la SISLIN bagitau nak datang jenguk si kecil kat rumah tu. Nasib baik derang tak ke mana-mana heheh...

Sabtu, 21 Jan 2023, bergerak la kami ke Jay Bee sesudah subuh tu. Alhamdulilah walau banyak kenderaan tapi perjalanan lancar je. Konon nak bersarapan di Jasin sudahnya sampai ke Tangkak baru kami dapat sarapan. Kami tiba di Jay Bee lebih kurang jam 11 pagi camtu la lebih kurang.  Terus ke Angsana Mall.
Niat nak beli kain buat baju raya hahaha....
Cari-cari kedai yang nyonya yang biasa tu rupanya dah tutup. Jadi nya kita masuk je la kedai yang sedia ada kat situ.
(jauh betul cari kain nak buat baju haha)πŸ˜…


Sempat lunch kat situ, as usual mi rebus Hj Wahid je pilihan kalau dah sampai angsana.
Walau bagi ako takde la sedap sangat dah sekrang ni tapi kita telan je la hhaha
Rojak asma kat situ pun cam dah kureng kuahnya. Selesai je lunch terus kami check-in di Hotel GBW.



Ha first time ako stay sini. Rupanya dulu nama nya grand blue wave... masa zaman grand blue wave, selalu je lalu lalang depan hotel ni. Bila tukar nama terus ako blur, ingat hotel baru area tu hehe... 








Nice room la! Dalam bilik ada bilik so kira besar la. Memang sesuai kalau bawa family yang besar macam kami ni hahaha.... Lima orang kira besar dan ramai dah ni tambahan bila budak-budak memang dah 'membesar' bagai johan kan. Nak book 2 bilik memang rasa membazir. So kalau korang yang family anak ramai (assume yang dah besar-besar tu kan) memang sesuai sangat la book bilik kat hotel ni.

Kami siap bawa inflatable tilam lagi hahaha... Tilam ni memang khas untuk Uyum dan kadang-kadang nina pun tumpang tido sekali. Park plak tilam tu betul betul depan tibi. Ha lagi syiok la kan. Next time kita snap gambar inflatable air mattress tu ye.





Masuk je bilik terus tukar baju mandi. Acara wajib bagi diorang kalau hotel ada pool. Tak sempat nina nak rehatkan badan. Terus diajaknya kita pegi pool. Ok kita layan je la sambil usha usha view kat luar. Tapi view x menarik sebab keliling banyak construction plak.

Kebetulan masa diorang turun ni memang kosong takde orang. Kemain seronok la memasing. Panas oii time ni tapi diorang kisah apa kan. Kita layan je laa. Cukup rasa orang dah start memenuhi kolam, moh la kita beransur lekaih 




Malam tu kami plan nak ke Todak tapi baru teringat tengah Tahun Baru Cina kan konpom la todak tutup. Maka nya ke Senibong la kita ye. Ini kali ke-2 ako jejakkan kaki ke senibong setelah almost soploh tahun. Of coz la banyak betul perubahan nya kan. Memang suasana dan peamdangan di luar jangkaan mata hati ako la ye hahaha.


Ada 3 ke 4 kedai kat Senibong ni. Semestinya la ako masuk kedai pertama yang ako nampak ye.
Tambahan plak ako tengok hasil laut nya lagi fresh kalau banding ngan kedai lain. Itu yang terus je kami cari meja kat hujung dengan harapan konon nak tengok view sunset la gitu.


OK la dapat la juga tengok pemadangan senja di tepi laut... Eh laut ke pantai eh? Hahahah fail sungguh geografi ako ni πŸ˜…πŸ™Š








Ikut hati memang semua nya nak di coba!! Tapi kalau ikut poket, nampak gaya kena sukat-sukat la sket ye. Kang tak pasal-pasal kena cuci pinggan plak 3hari2malam tu πŸ˜† Teringin gak nak makan lobster 'malaysia' tapi tengok harga ermmm kita cari kat KK aje la kalau ada rezeki jejak KK hahaha...

100gm je dah RM28 kalau tetiba timbang terlebih sekilo lobster tu, harus ako jadi pekerja kat situ nak bayar duit lobster je πŸ˜… nangis tak berlagu je kang.





Cukup kita makan mana yang termampu aje dulu haha...
Next time ada rezeki terpijak, mana le tau, bole makan yang 'mahal' sket ye.

Pari bakar sambal ni antara menu wajib ako order. Padahal dah ada ikan siakap masak 3 rasa tetap la nak order juga pari bakar. Ako suka bakar yang cenggini.. Kalau bakar cicah asam ako kurang gemar sket. Tu yang kalau tau je kedai tu buat bakar sambal gaya gini, wajib la kita masukkan dalam menu untuk dimakan.

Ketam tu masak blackpepper.... Amek 2 ketul je pun, cukup la tu. Budak-budak bukan makan sangat ketam. Derang tak pandai nak makan, nanti nina juga jadi mangsa kena belah ketam untuk diorang hahah. 

Total semua tak sampai RM300, so ok la kan!



Pas makan kita lepak stulang jap. Amek angin malam gitu. Next time kita jejak kat seberang tu ye Uyum. 


Esok nya, ahad kan CNY. Kita memang plan nak 'beraya' ke rumah Sis Lin hahaha...
Awal-awal dah mesej. Sempat je dia masakkan mi kari. Kalau kari dah depan mata Uyum, memang bertambah-tambah la jawabnya. Pebret dia lauk kari ni.



Taadaaaaa... akhirnya jumpa juga dengan 'budak kecik' sorang ni!!
Dulu-dulu timang-timang omak eh, sekrang ni dapat timang anak nya pulak. hahaha
Jadi nenek sudah kita ye, LinπŸ˜†

Tunggu 3 bulan ke atas kita jumpa lagi ye.... Bila dah besar sket, baru syiok nak agah-agah.
Now ni nak tunggu dia celik pun susah πŸ˜…
Nanti awak dah besar, kita jumpa lagi ye!

Thank you lin, sudi terima tetamu di hari CNY hahah... 


Balik dari rumah sislin, kita singgah ke sini jap. MAMA uyum nak jumpa kawan dia jap kat situ.
Alang-alang dah jejak, moh la kita round-round dalam sekolah tu. Mana tau klu ada rezeki form 4, abin nak masuk sini plak hahah... kita berangan je dulu.

Pas round round sekolah tu, terus kita shoot ke Mount Austin jumpa cousin.
Hahah lama tak jumpa.... Borak punya borak sampai nak Isya'. Baru teringat ada janji ngan bff nak lepak malam tu. Terus cecepat balik hotel sebab member fetch ke kat hotel nanti.


Mula tak tau nak lepak mana. Google punya google jumpa tempat ni. Moh la kita serbu.
Kat area Larkin Perdana, belakang ke tepi stadium ako pun x pasti. Tapi senang je cari tempat ni.


Konsep satu tempat banyak kedai. OK la not bad.
Lepak-lepak sambil layan live band.


Tak cukup korum ni....
Tengkiu teacher Huda n Reen sudi lepak ngan ako....
Next time kasi cukup korum OK!

Lepak ngan diorang ni mau tak kering gusi...
Silap haribulan suara kitorang je dah bole lawan bunyi live band πŸ˜†
Overall tengkiu semua.... Tunggu cuti panjang lagi, kita lepak reramai.
Rindu nak pi holiday ngan korang!! Jom oii!! hahha

Nota Jemari: kawan gaduh, baik gaduh baik hahah πŸ˜…

Post a Comment

20 Comments

  1. meriahnya... makan sokmo di jb... kak SA xde pulak bertembung ke kakret

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sempat bertembung padahal baru tau kami dok hotel yg sama kat sana hahah... tu nama nya belum ada jodoh nak jumpa

      Delete
  2. seafood..best nya..fresh2 nampak.
    wah..jumpa baby..best best...meriah nya holiday CNY nya...alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah plan last minit, nasib baik la ada hotel lagi tu yg tup2 dah smp JB

      Delete
  3. Perghhh senafas kita baca ni hahahaha..
    Btw thanks Ret datang tengok cucu dan bawa hadiah...
    Kita jumpa lagi soon ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama kasih lin... klu ada rezeki kita jumpa lagi k

      Delete
  4. teringin juga nak pusing-pusing JB..bila ntah nak sampai

    ReplyDelete
  5. Segar dan besar-besar makanan laut.
    Eloklah menghubungkan silaurrahmi dengan kawan-kawan dan jumpa orang baru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah masih diberi peluang untuk meneruskan persahabatan tu,.

      Delete
  6. Ako...SA 2 malam kat sini tau...ya allah kebetulan apa la ni kan..cumanya SA x amik gambar hotel..sibuk bantu Along en Tunang and balik untuk tido je...takde plak la terserempak ke apa...Angsana SA dah keluar Ako plak masuk...hahahah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya allah SA, mmg xde jodoh lagi kita jumpa kan...padahal dh satu tmpt tido je tu heheh..tp ms kat situ nmpk gak ada rombongan pengantin tp sbb rombongan tu pengantin pompuan hehe SA punya rombongan belah lelaki kan hehe

      Delete
  7. nampak nau macam acah-acah healing gambo budak dua ketul tepi danga bay tu hahahah

    ReplyDelete
  8. Bestnya makan-makan seafood kat Senibong

    ReplyDelete
  9. Wahh bestttnya xtvt CNy, jauhh ke JB. Paling best nmpk swimming pool tu rasa nk terjunnn je

    ReplyDelete
  10. lamanya tak makan mee rebus hj wahid & asma rojak....segar bugar seafood dia, menarik tempat makan atas air...

    ReplyDelete
  11. Uwaaaaaaah seafood yaaaaa 😍😍😍😍😍❤️. Saya tuh paling sukaaa udang dan lobster kak. Paling ga kuat kalo dah liat 2 makhluk itu πŸ˜„πŸ€£. Tapi memang mahalnya kadang ga kuat.

    Eh tapi, kalo Kaka ke Jogjakarta, coba datang ke area pantai gunung kidul. Di pantai Timangnya, ada lobster terkenal, lobster pak sis, itu muraaaah dan enaaaak. ❤️. Kalo dah makan dia itu puaaas. Soalnya pak sis nya nelayan lobsternya langsung, jadi pasti harga pertama makanya murah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul selalu baca ramai ke sana wajib makan lobster.nyaaa... kalo ada rezeki harus dicoba tu hahah..

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: anakomak6@gmail.com