Followers

Wednesday, July 16, 2014

Trip Matahari Terbit: Tokyo (Day 8)

Tak sangka dah masuk hari ke lapan di Jepun.
Kejap je masa berlalu kan. 
Cerita hari ketujuh baru je lepas ..

Hari ni kita jalan-jalan sekitar Tokyo.
Pegi tempat yang patut pegi.
Makan sesuatu yang patut di makan kat jepun :p

Arini kitorang rilek-rilek je.
Pukul 10 pagi nak kluar rumah.


Inilah rumah sewa kitorag.
Eh silap kitorang sewa bilik je untuk 4 hari kat Tokyo.


Besar kan rumah ni. Tiga tingkat. Memang best! Cuma yang x best nya tu, jauh la sket dari bandar ye.


Hari-hari kena berjalan dari rumah ke station subway.


Penat juga, walau tak jauh tapi bila kena naik bukit, turun bukit, semput juga la dibuatnya.


Kat situ, satu rumah satu tempat kereta. Kalau ada extra kereta or memang rumah takde parking lot, boleh la park kat parking area yang disediakan kat setiap taman perumahan.

Free ke?
Eh mesti kena bayar tu. Kalau tak, konpom berebut klu free, betul tak? :p


Sabar ye, kita kena berjalan lagi ni.


Tadi naik bukit sket perjalanan nya, sekarang kita turun plak bukit ye.
Perjalanan nak ke stesen x terasa sangat sebab menurun bukit, tapi bila dah malam time nak balik tu, azab juga la kena mendaki, lebih-lebih lagi tengah penat seharian berjalan. Memang putus nafas dibuatnya ahhaha... :-D



Antara rumah-rumah kat situ. Aman je area ni. Kalau nak lari dari hingar bingar kotaraya, bole la try stay kat area ni.


Tren dari rumah (miyamaedaira station) ke Shibuya Station harga nya dalam 220 yen.


Memandangkan JR pass dah x boleh pakai, so kita decide untuk amek one-day tiket Tokyo Metro & Toei Subway harga nya 1000 yen . Makna nya bole la naik subway or bus under Tokyo Metro & Toei satu hari suntuk tu, dah x payah bayar pape dah. Senang kan. 

Ekceli banyak lagi tiket one-day pass ni untuk subway line yang lain juga. 
Korang boleh check kat sini k. --> http://gotokyo.org/en/tourists/info/profit/profit1.html


Hari ni kita plan nak pegi area Asakusa. Nak tengok sensoji temple yang femes dengan para pelancong. Paling utama nak ke sana sebab nak tengok perarakan "Sanja Matsuri".

The Sanja Matsuri, a symbolic festival of Tokyo, is one of the largest festivals of mikoshi (portable shrines) held in Asakusa, which is a quarter where you can still find traditional houses and streets. Every year, hundreds of thousands of spectators visit Asakusa during the three festival days. With amazing vigor, men carry several dozens of portable shrines on their shoulders. There are also portable shrines carried by women only, and by children only. The most exciting moments are when the portable shrines are jolted vehemently, for this jolting is believed to intensify the power of the deities mounted on the portable shrines. On the Saturday around noon, small and large portable shrines gather at Asakusa Shrine, and then set off to parade through the town streets. On the Sunday, three especially large-sized portable shrines join the parade. These huge portable shrines depart from Asakusa Shrine early in the morning at 6 o'clock, and return around 8 o'clock at night. 
Other than the portable shrines, the parade which starts at 1 o'clock in the afternoon on the Friday is really worth seeing. Floats which carry musicians playing flutes and beating drums, people dressed as traditional artisans and dancers performing traditional dance all parade down Yanagi-dori to Asakusa Shrine.

Naik subway dari Shibuya ke Asakusa, guna Ginza Line. Dalam 30 minit gitu.
Sorry eh tak ingat exit pintu mana dari Asakusa station tu.
Kuar-kuar je dah jumpa jalan ni.


So kita pun jalan-jalan la cuci mata.
Banyak kedai-kedai kat situ.


Kedai makan ada. Tapi konpom kita x bole nak makan la kan.


Kedai-kedai souvenir memang berlambak la ye.
Pilih mana yang berkenan.
Survey mana kedai yang boleh bagi harga lagi murah.
Banyak pilihan, rambang mata jadinya.



Kalau la duit berkepuk-kepuk, mau nya berbakul-bakul ako borong :p

Orang, memang la sangat ramai.
Katanya nak tengok festival sanja matsuri kan.


Dah sampai dah depan pintu...
Ooo ni ghope nya temple yang femes tu...
Moh la kita masuk kejap ..


Tapi nape tanglong dia lain eh?


Tetiba ada orang tegur...
Volunteer nak amekkan gambar kitorang berdua.
Layann kan aje.


Haaa... yang ni kot tanglong tu....
Yang ni beso gedabak plak.


Lepak tepi jap, kata nak tengok festival tu kan. Ramai juga yang dah sesiap amek port.


Konon nya bole la nampak jelas kan perarakan tu nanti dari atas temple ni sket.
Tunggu punya tunggu tak juga sampai-sampai.
Buhsan plak rasanya.


Moh la kita jenjalan dulu.
Perarakan tu lama lagi ghope nyaa... 


Ikotkan hati macam-macam nak dibelinya.


Tetiba bebudak sekolah ni kecoh-kecoh nak bergambar dengan mat saleh ni.
Sape tu ek? Pemain bola ke?
Hahaha.... ooo maybe, "mat saleh la katakan ..."
Jakun kot derang kan... macam ako la kot jakun tengok orang jepun pakai kimono :p


Ha macam ni...!
Comel la couple ni... hahaha 
Susah betul nak communicate dengan derang ni la.
Nak gak tahu, nape derang pakai kimono.
Ada special ocassion ke or sesaja ...
ermm....


Lapaarr!!!
Pegi mekdi melantak sandwich, boleh gitu?! hahahaha.... 


Di saat kebuluran, roti kosong pun jadi sodap!
nyumm nyumm ....


Lepas tu kitorang ke Kappabashi Street.
Katanya tempat tu salah satu tarikan juga.
So, pegi je la sebab nak tau gak apa yang menarik nya kat situ.

Naik je tren dari Asakusa tadi, amek Ginza line dan benti kat Tawaramachi Station.


Jalan punya jalan, ermmm takde la yang menarik sangat pun.
Cuma tempat memborong barang-barang dapur.
Ni, kalau mak-mak or tokei-tokei kedai makan, sonok la kot gi area situ.
Mostly barangan dapur.. ala macam gi Langkawi la, orang dok borong pinggan mangkuk, piuk sudu bagai.
Sama la tu macam kat Kappabashi Street ni.


Last-last jumpa supermarket, jom la kita membeli sket.
Murah giler barang-barang kat supermarket ni.
Nak beli macam-macam gak tapi memandangkan lepas ni nak ke tempat lain lagi, so beli apa yang patut je la.


Laparrr!!
Sambil tunggu murshi menyoping, jom la kita makan buah dulu.
Fresh sangat buah honeydew....
Time-time tengah lapar sume nampak sedap kan hahah :p


Stroberi pun nampak sedap.
Manis sesangat ...


Jom patah balik ke Asakusa.
Misi nak tengok festival belum dapat lagi kan.


Seb baek satu station je dari Tawaramachi ke Asakusa.


Kata kan korang x sempat nak sewa modem wifi,
jangan risau, dekat station-station subway ada je derang bagi wifi free.


Ooooooo .... ini baru betul pintu masuk Sensoji Temple!!
Hahaha... ako tengok sumer sama je.
Patut la ramai orang dok bergambar depan ni.
Yang ini baru betul pintu masuk yang utama.


Terus je ke depan dah jumpa temple.

Erm yang memula kita sampai tu, dari arah mana ntah.
Sebab jalan dia banyak sangat cabang.


Sad news, derang dah abis dah pun berarak.
Masa kitorang patah balik ni, festival baru je abis.
Alahaaaiii......melepasssss!!
"Sorry murshi, tak dapat nak tengok festival Sanja Matsuri"


Lepas tu kita gerak ke SkyTree plak.
Memang dah plan nak naik Sky Tree ni sebab aritu Tokyo Tower kan tak sempat nak naik.

The entrance to the Tokyo Skytree is on the 4th floor of Tokyo Skytree Town, which spans the area between Tokyo Skytree Station (formerly known as Narihirabashi Station) on the Tobu Isesaki Line, and Oshiage Station on the Asakusa Subway Line, Hanzomon Subway Line and Keisei Oshiage Line.


Tokyo Sky Tree Town ni shoping complex.
Kluar je dari subway terus masuk pintu sky tree town ni.


Nampak esklator ni, naik la sampai ke tingkat 4 ye..
Cari signbod tulis "Sky Tree".


Dalam bangunan tu memang ada free wifi khas untuk pelancong.
So, apa lagi cecepat la minta password kat kaunter servis derang.


Pusing-pusing dalam tu nampak kedai ni.
Macam menarik je kan.


Kedai tu jual pelbagai aneka makanan tiruan.
Nampak sedap je eskrem tu kan..


Agak-agak sape la yang akan beli barang-barang ni kan?
Tokei kedai la kot, ye tak? :p


Yang ni paling mengiurkan...
Adoiii... oppsss ok sori lupa bulan pose kita ni :-D


The Tokyo Skytree (東京スカイツリー) is a new television broadcasting tower and landmark of Tokyo. It is the centerpiece of the Tokyo Skytree Town in the Sumida City Ward, not far away from Asakusa. With a height of 634 meters (634 can be read as "Musashi", a historic name of the Tokyo Region), it is the tallest building in Japan and the second tallest structure in the world at the time of its completion. A large shopping complex withaquarium is located at its base. - Tokyo Travel


Excited ko bila dah sampai depan pintu.
Tapi ermm macam ada sesuatu je berlaku kat situ.
Memang cuaca masa tu tengah ada angin kencang.
Bila pegi dekat je kat entrance tu, terus salah sorang staff dia inform tak bole masuk.
Sebab angin kencang jadi derang tutup awal.


Huwaaaaaaaaaa.........!!
Frust menonggeng kejap....
Seb baek tak sampai hentak-hentak kaki... hahaha...
Dah la Tokyo Tower tak sempat nak naik.
Hajat hati bole la cover dengan Sky Tree ni.
Sudah nya dedua pun melepas nak naik.


Ye la ye la senyum dalam kekecewaan.... huhu sob sob ..


Minum ice chocolate semata-mata nak hilangkan rasa kecewa...


Pasni ke mana plak kita?
Dari Tawaramachi (Tokyo Sky Tree) ke Akihabara, kita naik subway Ginza Line dalam 12 minit je.
Ekceli kalau korang ada JR Pass, lagi senang naik JR subway.


Yehaaa dah sampai.
Orang dok sibuk bercerita Akihabara ni tempat barangan elektronik.
Nak juga la tengok apa yang menarik nya.


BEsar juga area ni rupa nya ye.
Dah tak tahu nak ikut arah mana.
Sebab kan dah malam kan, so sumer bangunan nampak cam sama je.
Hehehe....

Kisah nya ada sorang teman soh carikan keychain/patung kecik kamen rider.


Pantang nampak je gambar kartun, gigih la kuar masuk bangunan kat situ.


Sudah nya, yang kartun2 ni kebanyakkan nya adalah kedai mainan yang mesin tu.
Arghhh tension mak!!


Ini kah syurga beli belah barangan elektrik???
Huwaaaaa apa nak buat memalam...
Macam xde apa yang menarik pun...


Ada lah jumpa kedai kamera ni ..
Selebih nya, kitorang menyinggah je la kat kedai duty free ..
Awal giler derang ni tutup kedai.
Jam 8 malam dah start kedai tutup.
Yang buka tu pun macam kedai-kedai yang erkk... ermm... pepaham je la ek. .. 


Pernah tengok orang bela itik bawa jenjalan kat bandar tak?


Comel je kan....
Patuh plak itik tu.


Dari Akihabara kita ke Roponggi plak.


Macam dekat plak Tokyo Tower tu.
Aritu punya menapak macam nak putus napas.


Tujuan ke Roponggi ni pun sebab nak pegi Hard Rock je pun.


Macam biasa, klu dah sampai hard rock, harus la menyoping!!


Sangat puas hati sebab dapat cari barang yang berkenan di hati.

Lepas soping moh la kita balik.
Kaki dah lenguh sangat.
Nak menapak lagi balik ke umah. ...

So nanti sambung lagi di hari terakhir di bumi matahari terbit.

Nota Jemari: sob sob dah nak balik dah ... 

4 comments:

Sis Lin said...

Oo klu kat jepun itik berjlan ke luar siap pakai kasut Ret...yg ko nampak tu pakai kasut x?

Ishh giler aku tgk siuvenior dia la...kalau aku kaya, memang borong habis ek..huhuhu

Tunjuk le gambo suasana dlm uma yg ko sewa tu...

Azra said...

Aku ade pi makan kat kedai Sushi-Go-Round yg dlm gambo ko tu... nyum nyum sangat sushinye...

Jari Manis said...

Ako...ni kira kecewa berganda lah ni ek..sian dia..tak pe tak der rezeki kan

Wah..byk tepat gak terjah dalam 1 hari tu hee..haruslah ek..takkan nak buang masa camtu je..ehh..kiranya tak perli lah ke Ueno Park ek

Lohh..esok dah hari terakhire..mmg cepat betul update..JM ni je tak habis2 update citer lagi dh nak basi rasanya hiksss

anakomak said...

Lin,
Hahah aku baru pasan yang itik depan tu pakai kasut kaler merah tu .. :p Nanti aku buat entry lain berkenaan rumah tu k

Azra,
Alamak kedai Sushi?
Erkk x pasan pun...Laa bole makan eh kat situ? hahah jenuh gak cr tempat makan masa tu, siyes x pasan :D

JM,
aha kecewa sesangat..Memang x de interst nak gi Ueno tu..;-) Cepat JM x sabar gak nk baca kisah-kisah JM lagi ..