Followers

Thursday, April 26, 2012

NZ Trip: Canyon Swing @ Queenstown (Day 5)

Lepas main shotover jet, kitorang menunggu van yang akan bawa kitorang ke tempat aktiviti seterusnya. Ekceli plan asal si murshi dok ajak buat bungee jumping. Tapi setelah bertanyakan mereka yang pakar, derang suggest kitorang buat canyon swing ni. Swing ni masih baru lagi. So rasanya tak ramai sangat yang tahu.

Shotover Canyon Swing - 'the World's highest cliff jump'. Jom baca sket info yang ako copy daripada website http://www.canyonswing.co.nz/.

home-hed-allabout
We have built a platform on the edge of a cliff 109m/360ft above the Shotover River. At the platform you are fitted into a seat and chest harness and connected to the jump ropes. This harnessing configuration keeps your arms and legs free throughout the journey and enabling you to safely depart the platform in any position imaginable. Gravity does the rest.
home-hed-rush
Definition: Highly adrenalinised sensation that is created by the unique combination of natural geography and ingenuity.
The rush starts at our platform as you leap or launch from the 109 metre high cliff edge. Gravity accelerates you for 60 metres of freefall just metres from the vertical cliff face. Reaching speeds of 150kph as the canyonous rocks rush towards you before the ropes smoothly swing you past. Whatever your jumpstyle this is 200 metres of very scary CANYON RUSHTM – additional underpants recommended.
home-hed-exp
At Shotover Canyon Swing no one’s pushing you through at breakneck speed. With each trip limited to 11 passengers (including space for spectators) there’s no rush and no crowds. You’ve time to soak in the surroundings – one of the most spectacular valleys in the region; to chat with your driver – who’ll act as host throughout the trip; and to have fun without felling pressured. Your jumpmaster will expertly “manage” your fear factor while ensuring your enjoyment. Whether you’re confident or timid we know exactly how to ensure you have a great time.


home-hed-style
Launching yourself from 109 metres into a canyon is a scary move. With over 70 different solo and tandem jumpstyles we can expertly manage the scariness for everyone – from knitting nana’s to adrenalin junkies! All these different styles are made possible by the unique combination of our chest and seat safety harness, cliff top platform, special release mechanism and a whole lot of product sampling!!



Memandangkan tempat swing ni kat ujung 'dunia', kat tepi lereng bukit so kita kena berjalan la sket tuk ke tempat yang sepatutnya. Tapi sebelum tu, klu kowang rasa nak terkucil ke nak terberak ke, better la kowang buang dulu hajat tu ye. Coz kat bawah sana memang takde toilet dah.



Sampai je kat hentian pertama ni, perkara pertama kena buat, dia soh kita timbang berat. Kemudian dia bagi satu borong (surat akuan) untuk diisi. Ye la kat dalam surat tu, ko isi lah contact no orang yang boleh dihubungi (selain yang holiday ngan kita waktu itu) supaya klu anything happen senang derang nak contact.

Nampak tak apa yang mamat tu tengah buat kat tangan ako?
Dia tengah lukis sesuatu.
Ekceli dia tulis berat kita tapi sebab derang kreatif, nombor berat tu terus jadi satu lukisan.


Ini bukan tangan ako.
Klu ako tempek kang kowang tahu plak berat ako.
hahaha .... Setiap orang akan dilukis dengan gambar yang berlainan.
Macam ako punya akan jadi gambar ikan.
Macam dalam gambar tu, klu kowang peratikan, adalah macam muka bear, kan?!
Kreatif tak?!


Ok masa ni dah ready nak turun ke hentian kedua.
Debaran dah mula terasa.
Dag dig dug!


Sangat tinggi!
Berhati-hati menuruni tangga untuk ke hentian kedua.
Masa ni, hanya mereka yang nak buat canyon swing sahaja dibenarkan turun sampai ke bawah.
Pada yang tak nak buat, kowang duduk je la kat hentian pertama tadi.
Jangan risau, memang kowang boleh nampak kami yang tengah terbuai-buai kat tengah cerun bukit tu.


Begitu la ghope 'pondok' tempat kita 'menerbang'kan diri.
Dalam pondok tu lengkap arr dia punya peralatan security.
Siap pasang muzik kekuat lagi tu.
Konon takmoh bagi kita gemuruh sangat.


Dua orang mamat yang bagi arahan kat kita ni sempoi giler.
Derang banyak tolong kita jadi x stress or nervous.
Ako respek kat derang. Dalam seminit je kenalkan diri, derang dah bole ingat setiap orang punya nama. Ako plak sampai la ni tak ingat dah nama derang berdua. hahaa adakah faktor ke'matang'an membuatkan ako cepat lupa dah ek? :p

Jom tengok beberapa keping gambar yang ako buat untuk pertama kali.
Ok ekceli pakej yang kitorang amek, dia bagi 2 kali percubaan.
So, yang pertama ni sebab ako masih takot-takot lagi, maka ako decide nak buat penerjunan berduaan.

Giler scary ako masa ni.
Ater pestime kan.
Tambah plak ko kena tengok dan nampak apa yang ada kat depan mata ko.
Macam nak gugur jantung dibuatnya.
Kejung kaki tangan masa tali dilepaskan.

Ready.....
1...2...3....

Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!
Tak payah cakap la betapa kuat nya jeritan kitorang time tu.
Rasa-rasa nya dalam ramai-ramai yang buat aritu, sore kitorang berdua la paling kuat.


Selagi tali tu bole dipegang, gigih kukuh kuat ako memegangnya.

Bukan main suka lagi derang lepaskan kitorang.
Cisss....
Kowang nampak x kitorang kat mana?
Gigil OK gigil dah time tu.
Tapi bila dah selamat buat hayunan kat bawah tu, dah rasa kurang sket gugupnya.
Rasa seronok plak!!


Sebab rasa seronok, ako beranikan diri tuk cuba kali kedua plak.
Kali ni ako teruja nak terjun secara membelakang.
Bila terjun terbalik ni kurang la sket takutnya sebab ko x nampak apa yang ada kat bawah tu.


Masa ni ako ingat dia nak lepas kan dah tali ako.
Gigil.... Apa tak nya, sebab dia soh ako berdiri betul2 kat ujung dan soh renggangkan badan ke belakang tanpa pegang pape.
Taaakoottt Ok!!


Nak soh amek gambar ghope nya.
Kusss semangat ahkak!!

Pastukan alih2 betul-betul dia lepaskan ako...
Arghhhh...........
erkk ako jerit ke tak ek masa ni?
Hahha klu nak tahu sila tengok video k.





Ada banyak cara kowang leh buat untuk terjun.
Kowang leh pilih cara macam mana kowang suka kat website ni http://www.canyonswing.co.nz/jumpstyles/

Pada kowang yang belom tengok video canyon swing ako ni, kowang leh klik je kat link ni.


Time ni dah kena tarik naik.
Berat plak ako rasa sbb lama benor derang nak tarik ako naik.
hahaha...


Hepi tengok balik video yang di amek oleh cik fara tu.


Hepi!!!
Puas!!
Takpe fara jadi supporter pun rasa puas!
haha...



Yeah, we did it!!!
Ako respek kat minah yang tengah-tengah antara ako dan murshi.
Dah la travel sengsorang.
Dia pun macam kitorang juga la, pestime nak buat mende alah ni.
Sebab dia sorang, so kena la bagi semangat kat dia.

Yeehaaaaa!!!
Akhirnya impian terlaksana.
Ni derang hantar kita kat kedai derang la.
Masa kat atas tadi, lepas je abes buat swing tu, dia ada soh kita pilih gambar atau video mana kita berkenan. Bila dah pilih, derang akan bagi kita cd.
So, kat bawah ni la tempat kita buat pembayaran pakej gambar dan video yang kita pilih tadi.

Dan lepas ni murshi, no more bungee jumping.
Kena cari aktiviti lain yang lagi extreme.
Hahaha...

I am proud of myself!!!

Nota Jemari: Rasa nya klu soh buat lagi, dah x moh kot haha.. nape ek? *no komen

17 comments:

Biqque said...

(tengok ikan dekat2) yeay yeay tau dah berat aku yeay yeay! hahahaha!

best tengok korang swing :D

retna yusof said...

hahahaha...cisssss!!
ssyyyhh hahaha... :p

Ely Hasrul said...

sumpahh xsempat nk mengomen entry NZ nih! kretip giler tulih berat cmtuh.. xdek le org nk segan kalu berat sgt haha.. siput tu comel la cuma aku agak kelempap nk memahami no nye

retna yusof said...

Ely,
hahahaa tau xpe.. mmg kreatif, klu org ssh nk tangkap no konpom lambat pasan angka berat tu hehe..

*fuh,, tak yah tahu pun xpe :p

Janggel said...

Yeay dah tau jugak berat AKO! hahahahaaaa

retna yusof said...

Janggel,
hahahhaa ssyyyhhhhh :p

AdanyaKauUntukku said...

mmmmmmm bestnyaaaaaaa.....
tapi kalau ila...huhuhu......
mmg tak buat
sbb takot tali putus..ha ha ha

retna yusof said...

Ila...
hehehe dont worry..
Palingg berat bole buat mende alah tu lbh kurang dalam 170kg.. ;-)

Insyallah kukuh lagi tali nya tu :p

fatt said...

aku rasa kecut perut bila baca entry ni sbb aku bleh recall camne rasa masa wat ledge bungy dulu...klu disuruh wat kali ke-2 pun aku pikir 100x. hahaha

retna yusof said...

Fatt..hahah kan.cukup la try sekali seumur idop kan :p

Azizan Zolkipli said...

wowww ! Wakjan impressed ! Tahniah buat kamu !!

retna yusof said...

Terima kasih..

Azira...Nozie...Kechik said...

saye tenung2 gambo2 kat tgn tuh...gila lmbat tangkap apa nombo....kretip..kretipppp

sy@iina said...

hishhh...serammmmmmm...............

retna yusof said...

Azira,
erkkk isskkk jgn tenung lelama :p

syaina,
aishh seronok!! :p

hujanlebat said...

suka luge tp maen kat skyline rotorua bandar bau telur. hihi.

canyon swing adelah menakutkannn. agaga. terbaeklah!!

retna yusof said...

HL,
hehehe luge ada bau telur??
aiyooo konpom nak termuntah kan..

canyon swing terbaeekk... jom main lagi :p