Followers

Thursday, June 17, 2010

Majlis Perkahwinan - Persandingan

Huru hara!!
Kisah di waktu petang pulak.
Sebelum beransur ke Dewan Belia untuk pihak lelaki berlabuh sementara, sorang makcik ni berkali-kali mengingatkan adik nan satu tentang waktu bersanding.

"Waktu bersanding jam 2, awak kena pastikan rombongan awak sampai soploh minit sebelum jam 2!! Kompang ada kenduri lain plak nak pegi!!"

Ye la makcik oiii... Kami paham!! Cakap sekali pasti la kami paham. Ini berulang-ulang kali, bingit lak tinger ako mendengarnya. huh apa kes makcik oiii??!!!!!

akan tetapi...............................

Tepat jam 1 petang, kelibat mak andam masih tidak muncul di dewan belia. Yang lelain sudah siap sedia nak menyerang makcik tadi eh silap siap sedia nak bertandang ke umah pihak pompuan. Call mak andam tapi jawapan yang diberi, "kami on the way"!!

Jam 1:30 petang masih juga belum muncul kelibat mak andam nya. Memasing sudah basah lencun dek peluh panas. Dah 'panas membara' je time tu. Then tepat jam 2:10 petang baru la mak andam nya sampai. Bila ditanya inilah jawapannya; "kami dapat arahan bersanding jam 2:30 petang, jadi kami dah set time la bila kena sampai. Alih-alih tadi sampai kat umah pengantin, baru derang inform, bersanding jam 2 pulak."...

Aiyoo kowang ghase sape harus dipersalahkan??? 
Mak andam kah yang tidak konpom betul2 balik dengan pengantin atau MAKCIK yang bersore lantang yang berkali-kali mengingatkan kami????? ermmm... pasrah ajer la!!

Sudah la kami kena menunggu dalam kepanasan pulak tu.
Sampai-sampai ajer kena pulak rombongan kami disekat di pintu pagar.
Konon adat orang sana sebelum pengantin lelaki masuk jumpa pengantin pompuan, kena plak bayar TOL!!

"eh elo pakcik, bole dok tepi sket tak?" hahaha... 

"tak cukup nih.... tak lepas tol skudai" (psstt pakcik, tu untung kami nak bagi tau)
"camne nak cukup, tol kami dari KL je dah berlambak kami kena bayar" ... (ngeh.. heheh)
"pakcik x bagi kami masuk, kami balik jer ni kang" (hahah tipu la kan klu jawab mcm tu)
"takpe la kami kesian jer nih, masuk la. Ikutkan hati masih tak cukup duit TOL nih..." (ada kami kisah... haha kijammmmm)

..dan sekatan pertama lepaaass *phew*

Sekatan kedua kat depan pintu umah pulak.
aishhh ni tak boleh jadi nih..
Sudah la kepanasan, kelembapan ditambah plak kena sekat.
ha MAKCIK ni la yang sore lantang buat pesanan pagi tu.
Siap ko MAKCIK.. oo nak sekat-sekat ye... Get ready ye MAKCIK oiii... *mohaahahahhaa gelak setan*

"Ini tak cukup nih!! Ada lagi 4 berderet kat belakang nih.. Sumer kena bagi nih"
"Ye ye MAKCIK, kami bagi. Klu tak cukup juga, kami angkat kaki ajer!!"
"Takpe la MAKCIK kesian je ni, sebab tu makcik kasi laluan juga kat awak"
"Pape je la makcik oii, janji kami sumer dapat masuk!"

Ha sudah.. cabaran BESAR dihalang dengan orang-orang yang BESAR juga.
Alaahaaaaiii ni makcik-makcik nih dari mana nih? Nah amek singgit buat beli eskrem anak ye.. *bluwek*
Eh helo, singgit ok la tu. Lepas gak kami bayar duit ceklat dan gula anak2 derang tau!
dan jawanpan kami yang tatap sama, "klu tak bagi kami balik jer, selamat dah NIKAH kan".. muhahahah.

Ntah pape la derang keecoh-kecoh kat pelamin tu kan?!!
Pewot dah lapar, kepala dah pening, badan dah basah dek peluh.
Ni klu kena lagi TOL, memang konpom sumer angkat kaki balik KL hahahhaa... *kijam*

Ishh... nak ikot adat eh.. Kang ako buat ikut adat NEGERI SEMBILAN kang, ha tak terikut kowang ek!! hahahhaa... mampos kang nak cari 'tok ompek, ketua suku arr.. ha apa lagi, nak kena naik tandu arr.. iskk Lagi kena dera plak kang. 

Takpe-takpe kita kawen ikot orang KL. Ha kan senang!! iskkkk......

Dan akhirnya sampai juga la sang suami bertemu si bini.
Banyak sangat sekatan, pasni klu tak ikot kata suami, tak tahu la nak kata apa kan!!
Nasib badan laaaa....

Bertepung tawar...
Disudahi dengan aksi bergambar sekeluarga.

Nota Jemari: Selesai sudah... Tunggu majlis bertandang 19 Jun nih.

12 comments:

azam said...

haha banyak tul tol

hudhud said...

aduhh macam2 kena tempuh hehehe

AKO @ retna said...

azam & huda,
ermmm ni baru permulaan alam kawen..
banyak lagi 'tol dan dugaan' pasni :)

.::WaNiE::. said...

kekekekk

takpe, baru meriah

ch@ said...

haha masa kite hari tu, smua takut nak mintak tol, sbb kita diiringi org yg membawa pedang. haha.

TADC said...

teringat time aku nak kenduri dulu. kompang pun ada event kat tempat lain. huhuhu..

tumpang promote sat :D

Promosi Pakej P.A System, Set Karaoke & DJ sepanjang September - Disember 2010 (Untuk Lembah Klang Sahaja)

P.A system @ Sistem Siaraya atau set karaoke untuk majlis perkahwinan, pertunangan, hari ulang tahun, annual dinner, family day, sports day dan lain-lain dengan harga yang berpatutan dan terbaik.

Berikut adalah pakej yang ditawarkan :

P.A System :
- 2 units speaker with stand
- 1 units mixer
- 1 units power amp
- 2 units DVD/CD player
- standby crew
- 1 unit mic for announcement use

Set Karaoke :
- 2 units speaker with stand
- 1 units mixer
- 1 units power amp
- 2 wired microphone
- Laptop/ DVD/ VCD player
- 1 unit TV
- standby crew

Set Karaoke + DJ :
- 2 units speaker with stand
- 1 units mixer
- 1 units power amp
- 1 wired microphone + 1 wiresless microphone
- Laptop/ DVD/ VCD player
- 1 unit TV
- standby crew
- standby crew + 1 DJ

Open For Booking Now / Terbuka Untuk Tempahan Sekarang!

Price Negotiable / Harga Boleh Dirunding.

Call Now For More Information / Hubungi Sekarang Untuk Maklumat lanjut

Zamruddin Muhidin
HP: 017-9212131 / 012-2121301
Emel: webmaster@tentangaku.com / info@percayalah.net
Google Talk/ YM: theonly82 / zhamct
Meebo/ Skype: akuadalahaku

yonna said...

akakkk!!! kes ni sebijikkkk mcm kat kenduri kawan yonna kat Muar tu. mak andam tu dah gelabah sebab dia lambat, pastu dia cakap sanding pukul 2. padahal supposed pukul 1! kesian budak2 kompang tu sebab diorg banyak lagi kenduri nak pegi.

1 more, pasal adat tol2 ni. serius lah yonna tak berkenan. buat lambat je. pastu sesak2 org nakkan duit semua. grrrr.dah la nak reach kat pengantin tu, kena mcm2 adat la. kang kalau pantun, nak kena berpantun. huh.

AKO @ retna said...

wanie,
ye la kan bkn slalu kan ehheeh

ch@,
uitsss klu kita pun taaakoottt :p

Zam,
takpe sila sila kasi promote ;)

yonna,
tu la pasal kan.. kekdg derang ni time suka suki je nak tukar2 kan..

Kasawari said...

ko nak tgk tak gambo/video aku kena TOL dgn pihak LINDA.. huhu

AKO @ retna said...

kasawari,
alaaaa ko mmg org JB so musti la konpom tahu pasal TOL2 nih hahaa..

ok je tempek la video tuh :p

Tok Bond said...

Huhuuuhu.....TAHNIAH FIR!!!!!.....Gila agree ngan yonna...(wink...wink...hehehehh)....adat yang dah tak leh pakai! Menyusahkan orang...membebankan orang....bayangkan la, dah la datang dari jauh....kena "PAU" dengan cara "terhormat" plak tu....kalau la pengantin lelaki tu "ngam-ngam" je camna?....dah bayar mas kawin...hantaran.....duit mak andam...kenduri...pa lagi nak?...kalau aku..."MAKCIK...."angpau" tadak.....PENAMPAU ada...mau?

AKO @ retna said...

oitt bengong arr ko!! hahaha kang x pasal, MAKCIK n geng bagi PENAMPAU kat ko ;-D