Kisahnya semalam, Sabtu 12 Februari 2022, ramai plak rakan-rakan sekolah dok up gambar dan status tempat makan yang satu ni di FB. Nama tempat makan tu is "KECUR" menyajikan makanan-makanan dari negeri Johor. Ako ni idok le fanatik sangat maskaan Joho cuma bila ada orang dok promot, kita pun nak le juga cuba kan. Memandangkan ada beberapa kedai masakan Joho di KL ni kita dah cuba, so moh la kita try kedai yang satu ni.
Terletak di Bukit Damansara.
Ye memang kawasan perumahan gitu.
Eh maksud kita, tempat nya ada lah sebuah banglo lama yang terletak di Bukit Damansara yang dijadikan sebuah restoran.
64, Jalan Setiakasih,
Bukit Damansara,
50490 Kuala Lumpur,
Masa memula sampai situ ako ingat kan dia tutup sebab sekali imbas pagar nampak tutup kan, rupanya dia hanya buka pintu kecil aje untuk masuk. So, kalau korang ke sana, jangan plak terkejut kalau dari jauh korang nampak pagar rumah tu tertututp rapat je kan ahahha...
Pastu korang pasti akan rasa was-was kalau pertama kali sampai.
Ingat kan dah tersalah masuk rumah orang lain kan.
Tapi hakikatnya, betul dah tu.
KECUR memang sebuah banglo ye.
Tak perlu nak tekan loceng bagai ye 😆😆
Masuk je terasa macam ko la owner tempat tu.
Dah macam rumah sendiri gitu.
Masuk je korang akan nampak laman belah kiri. Atas tu gambar ako snap view dari dalam rumah ye.
Konsep nya , korang bole makan kat luar atau pun kat dalam rumah.
Pagi-pagi kalau belum panas, ok je makan kat luar tu.
Masuk je dalam rumah, memula cam was-was nak masuk.
Eh nak kena buka kasut ke?? Hahhahaa... Ako siap ketuk pintu, dah macam ko pegi rumah orang kan.
Kang dah masuk ngan kasut, kena buka plak.
Tapi nama pun tempat makan , takkan nak buka kasut plak.
tengok keadaan dalam rumah, ya ampun bersih berkilat lantai dia.
Hahahha tu yang jadi serba salah, nak pakai ke nak buka kasut nya?!
Ako baru je macam nak ketuk, kluar plak budak yang amek order.
OK nampak dia pun pakai kasut kan, terus ako masuk je😅
Banglo ni 2 tingkat. Ako rasa, bahagian atas tu tempat tinggal diorang.
Sebab kebetulan nampak salah sorang pekerja ke owner dia, naik atas, bila turun balik baju dah lain. Hahhaa.. so ako assume bahagian atas tu bilik-bilik diorang la ye.
Ada satu bilik kat bawah ni cam private sket la. If korang datang family yang ramai, bole la dok dalam bilik ni.
Deceo atas meja makan ni unik betul Hahaha.. Selalu orang letak bunga tapi kat situ dia letak bunga kantan dan juga serai bagi menghias meja.
Ubi dua lenbut sesangat.
Ako ni memang kureng sket kuih ubi camni sebab dah bole bayang keras ubi tu.
Tapi kat situ dah lembut, sejuk memang nikmat la makan.
Lontong darat / kering.
So far ako bukan la peminat lontong.
Sambal kacang yang ini ako suka hahaha..
Macam biasa so-so aje sebab sambal kicap tu masih kurang pedas untuk ako haaha
Tak dapat nak describe sebab abang abin makan tak offer pun kat kita hahahaa
Kuah nya terlalu banyak sangat santan. Rasa ikan tu kureng.
Pastu kalau kuah laksa ni panas, ok lagi la.
Bagi tekak ako, kuah nya dah le sejuk, santan macam terlebih, rasa manis pun menyerlah di tekak. Hahhahhaa tak tau la maybe tukang masak terlebih plak letak gula kat dalam kuah laksa ni. Tapi sambal belacan dia sedap so dapat la meng'cover' sket rasa kurang enak kat tekak ako tadi 😆
OK seriously ako bukan peminat kacang pool.
First time makan masa kat Restoran Diva aritu.
Dan ini kali kedua nak try.
Hahaha jadi ako memang tak tau plak rasa kuah nya macam rasa kuah rendang eh 😅😅
Suka roti bakar dia lembut sangat.
Suka roti bakar dia lembut sangat.
So overall, makan kat situ ako bole bagi 8/10
Masih bole di perbaiki lagi mutu masakan nya hahaha
Untuk tau lebih lanjut kot la ada promo ke kedai ni, bole la masuk kat IG diorang or bole wasap ke nombor di atas ya.
Selamat mencuba!!
Ps: SEDAP itu subjektif 😜
Sedap kat ako tak semesti sedap kat korang dan sebaliknya 😜
Nota Jemari: esok dah senin... malas nya nak keje haaha
28 Comments
Bolehlah ya, jangan tidak2.. suasana je la yg mengecurkan di samping hiasan unik dan penggunaan pinggan kaca lama. Kalau akak, mesti nak datang, kecur tengok tempat lagilah bila ada makanan kegemaran kita, hihi.
ReplyDeletemacam gi makan kat rumah orang kan hehe
ReplyDeleteKalau datang sini memang teragak agak nak masuk. Banglo buat restorant tu. Tak betul betul menepati selera lah ni.
ReplyDeleteHiasan mejanya tu rare betul. Bagus juga idea leta serai dengan bunga kantan. Agaknya ngam juga kalau letak sepasu pegaga atau sepasu pudina.
ReplyDeleteKedai buat dalam rumah. Suasana mesti macam makan di rumah berbuka waktu raya.
ReplyDeleteKalau saya mesti jenuh habiskan laksa yang manis.
first tengok gambar banglo ni macam confuse...xde signboard ke apa ke kan....tapi sekarang memang dah banyak diorang buat bisnes macam ni...biasa pejabat kan...kali ni kedai makan....
ReplyDeleteTerus kecur aku nengoknya oii hahahaha..
ReplyDeleteLaksa Johor tu nampak menarik, kalau pekat kuahnya mesti sedap...
Pstt reunion kat sini pun best gakk kannn
Ok gak cuma mcm x best nak lepak lelama je laaa...
DeleteWah, konsep kedai dalam rumah. Cantik pulak ye. Mula2 mesti rasa mcm was2 nak masuk betul ke kedai makan nih hehe
ReplyDeleteIye la sekali tgk mcm rumah apa je. Bila masuk tu diaaa
ReplyDeleteKreatif betul banglo ubah jadi restoran. Eh.. Uyum tak ikut?
ReplyDeleteIssh ofcoz uyum ada tp aritu mood dia nak bergmbr kireng sket hehhe
Deletewah..nice. kat KL banyak kedai2 makan mcm ni kan..rumah dia buat kedai makan. cantik sgt & unik... semua menu nampak dap..lontong tu...dapnye.. laksa johor & soto pun..emm.. i org johor so memang fav menu2 johor ni.
ReplyDeleteBetul tu konsep tmpt makan dia just nice.. Nnt turun kl cuba la kat situ k
Deletemenarik tmptnya...kalo org tktau ingt tutup la ye sbb pintu tk buka tu...masakan johor suka laksa johor tu
ReplyDeleteBetul tu, klu x pasan igt gate dia mmg tutup rupanya dia buka pintu kecil je
DeleteWowww... Kat sini belum jumpa lagi banglo kedai.... kalau rumah kedai banyak lah.. hahaa.. Kalau saya, lontong la pilihan utamaaaa.. Aaaaa.. akak x minat.. kenapa tak minat.. x suka benda bersantan santan kee.. rendang pun akak kurenggg rupanya ehh.. Kalau saya, laksa Johor, tak minat pulak.. laksa pineng je ngam..
ReplyDeleteEh kita suka lontong kuah lodeh tu hehe.. Rendang pun kita suka gak tp x tau nape kita tgk rupa kacang pool tu x menarik tekak kita utk cuba dl hahaha
DeleteOoo kita plak kurang minat laksa utara
Lontong darat tu nampak menariklah Ako... next time tlg tapaukan :p
ReplyDeleteHahha next time kita nak try D'cengkih plak la kat TTDI :p nnt kita tapaukan tuk PH ye haha
DeleteKakaaaaak kocak laaah bayangin harus buka kasut nih 🤣🤣🤣. Tapi memang laah, kebiasaan orang Asia tenggara nih, terutama Malaysia dan Indonesia, dah terbiasa buka kasut sebelum masuk rumah kan 😂😂. Jadi agak2 kepikir jugak, harus ke buka atau tak 😂...
ReplyDeleteBetul lah, cam masuk rumah kan. Silap2 ragu ini memang rumah makan atau orang rumah sedang breakfast Ama keluarga 😅😄.
Penasaran nak Cuba ..
Hahaha kan klu pertama kali harus igt kena buka kasut dl br masuk ke dalam haha
DeleteKalo orang tak tau, ya betul mesti igt org2 yg sedang makan kt situ mcm owner tmpt tu sedang sarapan bersama kelauarga haha
Konsep yg menarik
ReplyDeleteMasuk kat sini macam malas nak keluar je.
ReplyDeleteTak pernah try kacang pool. Kadang rasa teringin kadang tak. Wonder juga macam mana rasanya..
Saya suka tengok kediaman begini yang mereka buat jadi restoran/kedai makan. Bagi saya menarik konsepnya... kita makan kat kedai tapi serupa macam makan kat rumah :)
ReplyDeletemenarik konsepnya...boko ubi yg lembut..sedapnya....kecur tengok semua makanan..suka lontong & laksa johor..
ReplyDeleteUnik betul konsep dia.. Pertama kali nampak.. Menarik dan kalau dia baiki lagi masakan dia mesti boleh pergi lagi jauh..
ReplyDeleteuniknya restoran ni.
ReplyDeletedkt likas sabah pon ada 1 restoran dlm rumah banglo gak..
Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.
Happy Blogging .
For any inquiries, email: anakomak6@gmail.com