FOLLOW-UP CHECKUP - Ako Tetap Ako

FOLLOW-UP CHECKUP

 

So Rabu lepas ako punya next appointment untuk follow up.
As usual, lepas hantar uyum gi tadika, ako terus shoot ke Ampang.
Ikut DUKE highway memang kejap je la sampai kan.

So jam 7:50 pagi ako sampai kat Hospital Pantai Ampang.
Alhamdulilah nasib tak ramai orang masa register.
Ye ye setiap kali pun kena declare surat covid, check tekanan darah then baru dia bagi nombor untuk bilik rawatan.

Ermm as asual juga, tekanan darah ako naik mencanak lagi.
Alahaaiii.....
Nak cakap ako nebes idok le juga.
Nak cakap ako penat berjalan, iskk tak juga.

Ok xpe abaikan dulu BP tu.
Dah dapat no giliran, moh kita ke klinik dulu.


Takde orang sangat.
Nurse bagi borang untuk amek darah dan air kencing.
Kena turun kat level LG.


Best sungguh, serius tak ramai sangat orang.
Cepat je urusan kat situ.
Lab dia pun sempoi je hahaha...
Dah amek darah, kena naik atas balik jumpa nurse then nurse bawa kita ke tempat X-ray plak.


Eh eh bukan nak buat MRI ehheh buat ultrasound je.
Kan nak check buah pinggang, liver, hempedu, pundi kencing semua.
Sebab nak buat ultrasound ni kena minum air banyak-banyak.
Jadi nya ako tak dapat le nak puasa aritu.
Kena tunggu macam ko betul-betul rasa nak terkucil sangat baru la dia panggil masuk bilik ultrasound tu.

Adoiii lama gila ako amek masa kat bilik ultrasound ni, gara-gara semput ako nak tahan napas.
Maaf la kat doc yg scan ako tu. Tiap kali dia nak snap , ako kena tahan napas, setiap kali juga napas ako tak cukup hahaha...

Berulang-ulang, rasa dekat sejam lebh gak la ako lam bilik ultrasound tu.😂
Ako dah start fed-up. sebab letih wei nak kena tahan napas berkali-kali.
Doc tu x moh patah semangat, dia soh ako cuba n cuba ...
Last-last berjaya juga!!

Tunggu result ultrasound ni kejap je.
Dalam 10 minit gitu, dapat result terus bawa gi bilik doktor.


I is riso masa tunggu giliran nak jumpa doktor ni.
Sebab nya masa kat bilik ultrasound tu, tengok byk betul dia tanda tanda.
Berdebo sungguh.

Jumpa doktor, ermm tgk result tak berapa nak cantek!!
OK, dah sikit down tapi kena semangat juga.

Both kidney is not in a good condition.
Both kidney ada sikit kecut (RK 8.0 cm & LK 9.0 cm)
Erm... doc cakap ini dah lama ni dia kecut tapi sebab ako x gi check up masa 'muda' hahah, skrg baru dapat trace.

Ada cyst jugak kat ovari kiri. Ermm doc cakap tak besar dalam anggaran 2.5 x 2.4 cm gitu.
Dia ckp x bahaya sbb cyst ni macam kosong... ntah apa mksd dia.
But still kena monitor juga takut membesar. Mesti follow up dalam 3 bulan lagi.

Then hempedu, liver, even saluran darah to kidney semua pun PERFECT takde tersumbat.
Alhamdulilah.

So now, sebab masih early stage, dia bagi ubat BP dulu, kontrol BP ni...
And kolestrol pun tinggi... kencing pun still ada darah lagi.
Dia kasi ubat utk yang ini dulu.

Pasni kena kontrol makan la ye tapi acaner nak kontrol makan eh? hahhaa...
Dah tua-tua ni, macam-macam penyakit mula 'muncul'.
Semoga yang baik-baik aje la lepas ni...

Nota Jemari: Next appointment 8 May ni.

16 comments:

  1. Samalah kita kak ret kalau tengok orang tick banyak sangat, memang tak senang duduk lah jawabnya even tak tahu dia tick tu untuk apa apa, memang gelisah menunggu kat luar. Best buat checkup untuk kesihatan kita, tapi bila dapat result tu yang tak best. Takut doktor cakap kita ada macam macam penyakit :( Tapi sebetulnya elok lah kalau boleh kesan dari awal kan kak ret huhuhu.
    Apa apa pun, semoga kak ret sihat selalu, jangan lupa makan obat :P
    Moga moga next appointment ada penambaikan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan tiqah haaha debo tgk dia tick banyak2 tempat tu.
      insyallah harap2 BP akan back to normal....

      betul...better check di awal2 umur ahhaha...
      tgk cam k ret dah nk msk kertu, terus dpt mcm2 penyakit plak :D

      Delete
  2. Betul, lagi satu, bila dah tua ni, nikmat satu-satu Allah tarik. Kena jaga makan, kalau nak sihat. Harap semuanya semakin baik untuk Ako. Jom amalkan cara hidup sihat, jom. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe malu ngan NUr...
      insyallah... kat rumah ni pun dah mula join grup execise secara online tetiap petang hehehe

      Delete
  3. kak ret. kena jg mkn btol2 tau. klau bleh kurangkan mknn yg bergaram dan manis. cuba mkn mknn sihat yg mcm diet suku2 separuh tu. u can do it!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la tengah try gak ni!!
      insyallah tq syu !!

      Delete
  4. Pertama kali dengar buah pinggang kecut. Jaga makan ya. Haha nasihat orang, diri sendiri pun kena ingat juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehee tu laaa kita pun first time tau... Jom sma2 jag kesihatan k lepas ni

      Delete
  5. SA ni ha ako..masa aktif food review area KL, makan..makan..and makan...ada jer jemputan pergi sampai la kena hypertension attack 2019, masuk HDU ako oiii....sejak tu kena makan ubat darah tinggi sampai skrg..sepanjang hidup dan 3 bulan sekali pi check kat Pakar...sama je kita ni...umur pun sebaya..at this age macam- macam muncul..kena jaga la ok....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaann... Tu laa dh x bole nak lari mana penyakit ni..
      Terima seadanya hehe

      Delete
  6. Rasa semangat nak jumpa doktor kalau suasananya begini. urusan pun mudah dan tak payah nak tunggu lama. Allahu, kalau doktor cakap macam-macam tanda tu kita pulak yang risau. Apapun semoga KakRet diberikan kesihatan yang baik. Aaminn...

    ReplyDelete
  7. berdebar2 biasa kak.. tiap kali kat klinik ke hospital mmg jadi cmtuuu.. moga diberi kesihatan yang baik kak :)

    ReplyDelete
  8. Allahu....banyak pulak yang tak ok ek...tapi alhamdulillah akak da tau semua tu ada, da yakin sikit nak jaga kesihatan, jaga makan kan..nanti nak buat juga checkup kat government, tapi kena tunggu umur 35 baru boleh buat kalo klinik kerajaan..

    ReplyDelete
  9. Saya ada white coat syndrome, setiap kali check blood pressure kat klinik atau hospital, confirm tinggi mencanak. So, kena regularly pantau sendiri kat rumah dan update bacaan pada doktor time medical check up.

    Kak Ret jaga diri baik-baik ya. Saya doakan semua urusan berkait kesihatan Kak Ret akan dipermudah dan dikurniakan kesembuhan. Doktor ada beri diet tertentu ke yang akak kena ikut?

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: anakomak6@gmail.com

Powered by Blogger.