JALAN-JALAN KE MELAKA 2022 - Day 3

JALAN-JALAN KE MELAKA 2022 - Day 3

Laaa tak abis lagi citer jalan-jalan ke Melaka ni...
Hahaha bole baca yang lepas-lepas kat sini.


ok jom sambung lagi sikit,

Last day kat Melaka. Awal pagi kami dah check out.
Kebetulan adik pun nak balik Batu Pahat semula sebab dia keje rupanya hari tu.
Tak sempat nak ajak dia breakfast sesama.

Pagi ni kami plan nak sarapan di Perhentian Kuih Kampong, sekali tutup plak!!

Gambar dari Google

Pastu kita pun mengugel cari tempat lain dan tergerak nak ke Nasi Lemak Lereh yang terletak di Tanjung Kling. Sampai sana kedai tutup juga. Sudah nya kami benti je la kat kedai-kedai tepi jalan area Klebang.


Ramai dok share tempat yang satu ni. Dah alang-alang kat Melaka, moh la kita terjah sat.
Kata nya tempat syurga para ibu-ibu hahah.. Dah lama wujud kekdahnya tapi pelik awat tetiba dia jadi femes. Ako pun excited gak la nak tau, apa aje la tempat yang bernama Madam King ni di mata para ibuπŸ˜†πŸ˜…







Masuk-masuk je dah nampak pinggan mangkuk pelbagai jenis. Ooooo gini ke rupanya jualan dalam Madam King??!! Patut la mak - mak suka menyinggah hehehe..

Mula nya ako pusing-pusing cam tak tau nak beli apa.
Pandangan peribadi ako, ooo macam jualan kat Haji Ismail la lebih kurang.
So dapat la bayangan sket apa aje yang orang dok sebut-sebut Madam King tu kan.

Madam King kat Melaka ni ada banyak tingkat.
So tingkat bawah aje dah jual barang-barang dapur.
Yang atas tak silap jual baju-baju.
Ako tak naik atas, malas! πŸ˜…



Boodak ni beriyer soh beli mende tu. Aisshhh... nak buat apa banyak-banyak oiii..
Yang ada kat rumah pun x terpakai lagi πŸ˜†



Puas dia ikut MAMA dia menyoping!
Ikut dia, semua nya nak dibeli hahaha...
Setel soping, moh kita balik.

Tapi before tu, kami sempat menyinggah ke Bukit Katil.
Ziarah cousin ako jap.
Dapat la lunch kat sana.

Gerak balik dari Melaka lebih kurang jam 3 petang.
Punya la rasa malas nak sampai KL, kami bermalam kat Seremban malam tu hahah...
Kebetulan sebab esoknya MAMA uyum nak menyinggah ke Kolej dia, so alang-alang kita tido je la semalam kat Seremban.




Esoknya setel urusan MAMA kat kolej, kami gerak balik ke KL.
Hujan..... tapi niat nak menyinggah tengok kapal torobang.
Hahaha... maka nya mencari la kami arah tempat orang slalu tengok kapal torobang mendarat dan berlepas di KLIA.

Hujan kekdahnya, so jadual banyak yang tertunda. So nak menunggu kapal torobang lalu depan mata agak susah juga. Last-last semua dah fed up. OK nanti next time kita datang lagi, time cuaca panas plakπŸ˜†


Singgah makan lemak salai "Mashtar" area Sg merab.





So far, ako kureng suka lemak kat sini. Bagi ako kurang pedas.
Tapi untuk korang yang x suka pedas, bole la try!

Berakhir sudah percutian kami....
Nantikan percutian selanjutnya...
Ha kemana lagi tu? 😁

Nota Jemari: rehat sehari kat rumah, lepas tu kita sambung cuti lagi

Post a Comment

20 Comments

  1. wah..rambang mata nya tgk pinggan mangkuk cantik2 tu..kena kuat iman tu. he he he..
    Ayu kat seremban, bukan kat nilai...tu ayu lain kot...

    ReplyDelete
  2. Kitorang pun pelik Ahad kelmarin kedai keria tutup pula.
    Banyak betul menyinggah.
    Hehe pergi mana pula selepas itu.

    ReplyDelete
  3. oo..tempat jual pinggan mangkuk...cantik2 pinggan ceramic tu..

    ReplyDelete
  4. bestnya kedai madam king tu... memang melekakanlah kalau masuk ke situ

    ReplyDelete
  5. Alamak.. tutup pula dia ye.. Sha suka singgah dekat kedai banyak kuih tu.. Memang bermacam-macam jenis.. Yang nasi lemak tu tak pernah cuba lagi rasanya..

    ReplyDelete
  6. ni kalo ada rumah sendiri, mungkin saya la orangnya yang akan memborong pinggan mangkuk dekat madam king tu hahahah

    ReplyDelete
  7. Pernah masuk Madam King ni, bagi kita, mahal. Uyum, ada talent nak jadi chef tu.

    ReplyDelete
  8. dkt perhentian kuih kampung tu ada 1 stall jual poiah basah sedap....tp lps pukul 2 baru ada...meriah tmpt pingan mangkuk tu...mcm2 corak

    ReplyDelete
  9. Wahh klau g melaka ni mesti jejak kaki kat MadamKing ni.. beli banyak2 nanti nyesal takde tempat nak simpan..haha

    ReplyDelete
  10. Jenjalan sungguh ni…macam-macam tempat pergi.
    Ooh…tak tau pun pasal Madam King tu…kiki. Memang rambang mata kalau yang suka shopping.

    ReplyDelete
  11. sbb hujan byk flight delay, xpe la next time try lg ako. hehe

    ReplyDelete
  12. kuih kampung tu, lama aida x gi.
    sebab jauh ke sana.
    memang puas hati la kalau gi, borong kuih :)
    dulu kala ofis aida area situ.

    MK tu legend kat melaka. especially if dia buat sales tau.
    ofisment aida, dulu kala, waktu rehat aje, serbu MK.
    memang murah. now ada dah MK kat nilai. lebih kurang sama.
    aida dah gi dah yg kat nilai.
    MK kat melaka ni area susah parking :) ha ha ha ha ha...

    ReplyDelete
  13. Ya allah Madam King...Kalau SA ni....abis laaa......

    ReplyDelete
  14. Puas Uyum berjalan ni. Padat je aktiviti bercuti2 ni, memang best!

    ReplyDelete
  15. Aduhai, pinggan mangkuk tu menggugat iman betul! Kalau saya kat sana mesti rambang mata tiga empat kali ganda πŸ˜‚

    ReplyDelete
  16. Madam King tu patut tukar nama Madam Queen. Tak sampai lagi lah tempat-tempat kak Ret mention ni.

    ReplyDelete
  17. Dah lama nampak Madam King ni lalu lalang kat facebook. Lepas tu nampak Kak Ret pergi, macam 'ala nak pergi juga' tapi Kak Ret cakap susah parking. Terus fikir dua tiga kali. Tapi nak pergi juga satu hari nanti. hehe..

    ReplyDelete
  18. Yerr sapa pergi Melaka tak singgah Madam King tu, rugiii hahahaha aku siap memborong bawa Ranger lagi hahahaha

    ReplyDelete
  19. Wahhhh, haritu datang...tak sempat singgah... Nice tuh!!! Cantik cantikkk.. Memang favourite mak mak lorh... Next, kemana tuhhh

    ReplyDelete
  20. Sejak COVID-19 melanda ni, lepas PKP banyak kedai tutup. Susah jugak nak cari kedai menarik bila bercuti. Uishh bahaya masuk kedai macam ni, ramai nak mengikut balik nanti.hehe...

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: anakomak6@gmail.com