Hahahah mesti korang terkejut tetiba blog anakomak ada entry resepi.
Bukan menu melayu plak tu, alih-alih dia letak menu korea daaaaa!!😆
Ini sebab tengah rindu dan ketagih sangat tak dapat balik 'kampung' kekdahnya hahahaha... Maka nya kita pun terasa la kan nak makan masakan korea.
Paling senang jom kita buat Sundubu Jjigae iaitu stew tauhu lembut. Boleh letak isi ayam atau daging juga. Tak letak pun takpe.

Eh cop!!
Tapi kan kalau nak buat jjigae ni kena adalah pot khas, betul tak?!
Jadi, tengah rajin-rajin masuk shopee ternampak claypot korea.

TING!!
Terus je add kat cart.


7 Ogos order, 10 Ogos dah dapat!
Kira cepat la juga kan.
Eh eh kita order yang dah ada ready stock la ye, bukan order direct dari Korea.😁

Macam biasa, budak yang over excited tu memang tak sabar-sabar suruh buka kotak.



Taaadaaaaaa!!! 
Korean Stone Pot atau Ddukbaegi with cover and tray nama korea nya hahaha.
Beli kat shopee kan, ada banyak saiz rupanya.
Ako tak sure mula nak pilih saiz mana jadi terus aje la kita amek saiz 3.
Agak-agak tak kecil tak besar.
Saiz ni memang sesuai untuk sorang makan.
Maybe lepas ni kita bole beli lagi besar sikit ye.
Harga saiz 3 ni RM33 (exclude delivery).
So far memang ako puas hati la!

Sebab dah puas hati kan, jom kita cari menu nak buat jjigae ni 😆
Kita gunakan khidmat google aje la kan. 
Ako cari resipi yang paling simple termasuk la bahan-bahannya juga.

Bahan-bahannya:
  • Bawang putih (2 ulas)
  • Halia (sedikit)
  • Daun bawang
  • Kiub bilis (2 keping)
  • Pes gochujang (tapi sebab takde ako guna cili blend je😁)
  • Daging / ayam
  • Tauhu lembut
  • Cendawan Enoki
  • Minyak bijan
  • Garam
  • Telur (1 biji)
  • Kimchi (halal)
Bahan-bahan lain macam sayur2 lain korang bole je add klu nak.


Cara-cara membuat:

1. Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan menggunakan sedikit minyak. Tambahkan dengan 2-3 sudu besar pes gochujang atau cili blend.

2. Tambahkan sedikit air sebanyak lebih kurang 2 cawan, mengikut kadar kepekatan yang anda suka. Masukkan 2 batang daun bawang yang dipotong kasar. Rebus seketika.

3. Buang daun bawang yang layu dan tambahkan kiub bilis.

4. Masukkan daging atau ayam yang dihiris nipis, tauhu lembut dan cendawan Enoki. Renjiskan sedikit minyak bijan.

5. Masuk garam atau gula secukup rasa.

6. Masukkan telur perlahan-lahan. Kimchi pun jangan lupa!

7.  Tabur sedikit hirisan daun bawang atau biji bijan sebagai hiasan



Tadaaaaa dah siap!
Slurrppppp!
Jemput tengok semua.
Walaupun takde la sama macam kat korea sana kan, at least terubat la sikit rindu nya tu.

Share ngan member2 gian korea, siap bgtau, "eh ni kalau ada mangkuk nasi dah lengkap ar tu!"

Maka nya terus ako cari kat shopee mangkuk nasi yang dimaksudkan itu haha 😆


yeehaaaa hasil belian dari shoppe kat SINI .😆
OK lengkap dah set sundubu Jjigae versi anakomak.

Pasni kita try menu lain plak ye hahaha...

Nota Jemari: resipi tu ako tempek je dari google tapi tak silap tak ikut sangat pun bulat-bulat cara dia. KO masak ikut cara ko sendiri janji sedap kat tekak ahhaha