IKAN LUNAK, SIAPA PERNAH TRY?

IKAN LUNAK, SIAPA PERNAH TRY?

Ikan lunak? Ikan apa tu?
Ala ikan yang viral by bonda rozita tu.
Sape pernah try?
Seriously sedap weii!!!

Ikan nya memang lembut sangat.
Ranggup bila digoreng.
Lembut sebab kita bole makan dengan tulang-tulang dia sekali.




MAKLUMAT PRODUK
Rangup, Tidak Masin, Enak & Berlemak

Sesedap seperti disalai, dipanggang dan dibakar sangat unik!! Tiada dijual dimana-mana pasaran di Malaysia!

Ikan lunak ialah ikan yang diperap dengan campuran herba-herba di dalam periuk yang direka khas bertekanan tinggi selama 2 jam sehingga wapnya itu melembutkan semua tulang dan kepala ikan.

Khasiat Ikan Lunak Resepi Bonda Rozita
  • Kaya dengan omega-3, asid lemak, dan protein yang diperlukan untuk ketahanan badan.
  • Sesuai untuk orang yang ada darah tinggi dan lepas bersalin dan luka kemalangan.

Cara Menyediakan Ikan Lunak
  • Ikan lunak digoreng dengan sedikit minyak sahaja menggunakan kuali yang tidak melekat (non-stick pan).
  • Untuk rasa yang lebih sedap, bancuhkan telur kemudian tambahkan sedikit cuka, garam, celupkan ikan lunak dan terus digoreng.
  • Boleh dimakan begitu sahaja atau dengan cicahan sambal atau air asam.


Air asam dia pun sedap tau!!
Untuk korang yang nak cuba, bole je google.
Sebab ramai juga agen-agen yang jual ikan lunak ni. 😍

Nota Jemari: Bila la nak sampai Rumah Hutan ni kan??!!

Post a Comment

30 Comments

  1. ingat suara je lunak merdu..ikan pun ada ikan lunak juga.
    baru 1st time ammi tau benda ni kak Ret

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pun ekceli first time juga tau hahaha... bila MAMA uyum bawa blk aritu terus kita cuba... sedap...!! tp agak pricey jugak ar harga dia heheh

      Delete
  2. Memang sedap ikan lunak! Cecah dengan air asam gula aren tu memang makan tak ingat dunia kejap 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaaannn!!! sedap hingga menjilat jari ahaha

      Delete
    2. Memang jilat sampai licin hahaha rasa gula aren tu yang unik kan...

      Delete
  3. Tak pernah lagi try Kak Ret. 🤭

    ReplyDelete
  4. Jom Ako, kita gi Rumah Hutan, nk berurut haha...
    Hari tu dah plan sekali PKP terus terbantut hasrat sampai sekarang.
    Macam best je ikan lunak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaaannnn!! sama ar mmg plan nk pegi tp pastu dah terjejs plak schedule hahha

      Delete
  5. Macam best, mana gambar ikan dah siap masak? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la sedap sgt smp terlupa nk snap gmbr ikan yg dah dimasak :D

      Delete
  6. uihhh kenapa sampai menjejes ailio kita baca cara2 penyediaan tu..hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahaha lap sket... menjejes plk kat sini :D

      Delete
  7. harus dicuba ni...telan ailio baca entry ni...haha..

    ReplyDelete
  8. alaaaaa....sajer je kan...nak suruh kita terjebak jugak la tu kan?

    ReplyDelete
  9. Rasa macam belum pernah lagi makan ikan lunak. Macam best je ikan dah siap perap lepas tu tinggal goreng je. Teringin jugak nak pergi rumah hutan bonda rozita. Bilalah kannn

    ReplyDelete
  10. baru tau kewujudan dia. ala, kak Ret ni meracun pulak. haha

    ReplyDelete
  11. 1st time dgr ikan lunak...biasa dgr suara lunak merdu hehe

    ReplyDelete
  12. first time ni dengar dan baca pasal ikan lunak. selalu suara je yang lunak

    ReplyDelete
  13. Cik Ako, saya baru balik dari Rumah Hutan semalam. Terkejut tengok tajuk. Aha ada nampak menu ikan lunak dan jual sejuk beku tapi tidak beli. Emak saya cakap tiada nama ikan lunak, mungkin cara penyediaan nama lunak. Entahlah saya tidak pasti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin la juga kan.... sengaja dia bagi nama ikan lunak tu hahaha

      Delete
    2. mungkin branding bonda rozita, kan.
      biar mudah utk org ingat. lain dari yg lain.

      Delete
  14. tak pernah dgr pasal ikan lunak sebelum ni..

    ReplyDelete
  15. First time dengar ni, siap dengan tulang-tulang boleh makan sekali yeee, menarik gak! Mana tahu nanti nanti boleh try hehehe

    ReplyDelete
  16. Tak pernah cuba . Tp seakan sama mcm ikan bilis besar ke

    ReplyDelete
  17. Di Semarang dan Jakarta ikan lunak ini kami sebut dengan ikan tulang lunak kak. Dan biasanya paling banyak di Semarang, namanya Bandeng Juwana. Bandeng nama ikannya, Juwana nama merk dagangnya.

    Saya sukaaa Krn semua ikan bisa dimakan sampai ke tulang. Cara mereka mem-presto ikannya, betul lah sedap. Di Jakarta ada beberapa yg menjual, tapi lebih banyak di Semarang. Malah sudah jadi ciri khas oleh2 Semarang dari tahun 60-70an mungkin. Kadang pun bukan hanya ikan, tapi juga ayam di masak presto cook, hingga tulangnya lunak sangat. Kalo yg 1 ini banyak dijual di Jakarta. Namanya ayam tulang lunak. Mesti coba kalo kesini.

    ReplyDelete
  18. ikan lumek pernah dengar, ikan lunak? first time. But, gonna try kalau jumpa. Kita treasure semua makanan Haha

    ReplyDelete
  19. Teringin juga nak cuba tapi tak beli beli. Selalu tengok bonda share kat IG dia je..

    ReplyDelete
  20. menarik ni. terutama air asam tu.
    bwk gi camping mesti syok ni!

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: anakomak6@gmail.com