OUCH, SAKITNYA GIGI!!

OUCH, SAKITNYA GIGI!!

Sabtu lepas ako cabut gigi.
Gigi mana? Gigi geraham bongsu kata nya.
Belah kiri bawah.

Korang bayang kan eh, dengan pipi gebu gebas ni, mulut comel gitu, terpaksa buat bukaan mulut yang lebar dengan keterpaksaan. Masa operasi cabut gigi memang tak rasa pape la kan sebab gigi dah kebas. Cuma ada la sakit sikit-sikit tapi masih bole tahan lagi. Oghang puteh cakap, still under control, gitu!!

Dah cabut memang nampak la dia jahit semua.
Masih tak rasa pape.

Balik rumah, esok nya berdenyut toksah cite la.
Dengan bibir tepi mulut macam rasa terkoyak sket, luka!
Dengan gusi membengkak nya.
Pipi semakin gebu.
Gebu ibarat kuih donut yang membulat mengembang gitu.

Ermm....!
Memang la dapat ubat antibiotik dan ubat tahan sakit.
Tapi kesan merana tu yang tak bole nak di hadam dek akal.😆😅

Cuma alhamdulilah ako tak demam.
Ini paling ako takut hahaha...
Hari ni dah masuk hari ke-4. Macam dah ok tepi bibir ni.
Dah kering dan luka pun dah makin baik.
Mulut pun dah bole buka tapi takde la bukaan yang luas ye.

Sekarang ni nak tunggu gusi bengkak ni susut dengan sepenuhnya plak.
Pastu lusa dah kena cabut benang jahitan.
Adoii memikirkan kena cabut benang tu nanti macam seriau plak kan.
Tak tau la bole tahan ke idok sakitnya tu nanti.
Konpom takde bius-bius bagai kan?!!

Anyone ada experience cabut gigi bongsu ni???

.: credit photo google:.

Nota Jemari: Esok bos nak banjer makan... huhu makan sup aje la!! 😭

Post a Comment

32 Comments

  1. Time sakit gigi time tu la boss nak blanje ye...ngade la bosss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaaa!!! ngada... adoii makan sup aje la esok... tp bos baik.. dia ajak banjer 2nd round tahun depan muaahahha

      Delete
  2. Paling sakit bila gigi sakit, rasa sakit satu badan terus, huhu

    ReplyDelete
  3. haha. saya dulu siap operate. lengkap demam sekali pakej.

    ReplyDelete
    Replies
    1. risau gak klu demam... tp alhamdulilah takde cuma x selesa sebab gusi masih bengkak...

      Delete
  4. bila mcm ni, nak makan pun rasa seriau...kena makan yg cair2 je..
    moga cepat sembuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq.. harap esok ada la jenis makanan yg bole di makan :D

      Delete
  5. Selalu begitu ya kena cabut. Lambat betul tumbuh. Gigi bongsu saya tumbuh separuh, segan keluar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama dah gg tu kluar... bertahun2 gak laaa tp sbb lately ni asyik rasa sakit yg amat tu yg decide nak cabut je... sekali dah cabut cam nyesal plak

      Delete
  6. Kita tak pernah, tapi housemate pernah..memang dahsyat kesannya..seminggu jugak baru surut bengkak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak... ok nampak gaya konpom esok x leh makan sedap2 hahahha

      Delete
  7. Bila bab buka jahitan tu yang rasa.. aduhai.. adik sepupu PC pun cabut gigi geraham bongsu..kena operation juga. Pun bengkak dan demam sekali. Dah cukup tempoh nak buka jahitan doktor kata gusi masih belum betul-betul ok..balik rumah lagi.. Ya Allah.

    ReplyDelete
  8. Gigi bongsu ni memang takde fungsi
    nak berus pun susah,lebih baik cabut aje

    ReplyDelete
  9. Aduh sakit gigi ni boleh buat bergaduh ye. Rasa nak tumbuk orang je hehe

    Semoga dipermudahkan urusan waktu buka jahitan. Baca pun dah nervous🥲

    ReplyDelete
    Replies
    1. sendiri yg tulis ni pun rasa seriau bila memikirkan nk kena cabut benang tu ahhah

      Delete
  10. Time sakit gigi, bengkak, kumur air garam konon dapat kecutkan. Petua lama. Moga cepat sembuh Ako.. Aameen.

    ReplyDelete
  11. 😂 Tengah mengalaminya sekarang. Bengkak kat mulutnya boleh bawak sampai bengkak ke hati.Ha3.
    Nak cabut tak berani.Tahan jelah sampai ke sudah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la mula mcm nk tahan la juga tp mmg x leh tahan2 dah ni, tu yg decide cabut je la...

      Delete
  12. Haiyooo, baca nih ngiluu pula terasa 😰.. Belum pernah yg cabut gigi Bongsu sampai di jahit kak. Jadi tau pula nanti bakal dibius lagi ke tak. Tapi dulu saya wajib ke dokter gigi rutin Krn susunan gigi kacaaau sangat. Jadi ada beberapa gigi permanent yg harus dicabut untuk memberi tempat ke gigi yg saling menumpuk. Dan pas dibius tuh sedikit sakit, lebih sakit pas bius dah hilang. Sampai ke kepala pusingnya 🤣🤣🤣. Dah kapok rasanya ke dokter gigi nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually kakak pun kureng suka jumpa doktor gigi.. macam fobia tapi sebab dah sakit sangat gigi yang bongsu ni , itu yang terpaksa juga la serah diri kat doktorgigi hahah

      Delete
  13. Seramnyaaaa baca part cabut benang tuuuuu. Cabut sendiri ke kak ret? Ngilu rasa :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. doktor yg cabutkan... klu kita cabut sndri mmg x cabut la jawab nya ehhehe

      Delete
  14. Pernah kene cabut gigi dan pernah kene jahit gusi.
    bila doc nk potong benang bagi aini memang takde rasa sakit pun..

    ReplyDelete
  15. Seram bila fikir balik. Sama experience kita kakret. saya ada update kronologi kejadian. huhu...sakit gigi satu hal, sakit luka mulut tu satu hal lagi. sabar je lah.

    ReplyDelete
  16. Seram bila fikir balik. Sama experience kita kakret. saya ada update kronologi kejadian. huhu...sakit gigi satu hal, sakit luka mulut tu satu hal lagi. sabar je lah.

    ReplyDelete
  17. mmg sakit kak
    Sy tak buat pembedahan gigi ni
    Takut
    Prnh demam dlu
    siap minta cuti
    Letak ice cube jelah tahan sakit

    ReplyDelete
  18. eh gigi bongsu ammi apa cerita ye? hahaha lupa pulak.
    tp ingat pernah sakit gigi masa practical sampai 3 hari tak gi kerja. pastu apa jadi ntah..mmg takde gi jumpa dentist rasanya

    ReplyDelete
  19. Haduiiii, sakitnyaaaa! Sobbsss..sabar eh!!!!

    ReplyDelete
  20. Bab gigi ni nampak simple je tapi sakitnya memang rasanya nak sepak terajang orang..

    ReplyDelete
  21. saya! saya!
    gigi bongsu, atas, kanan. sebab ia tumbuh senget.
    sakit giler!!!

    dlm tahun 2013 dulu kala da cabut dah.
    Allahu Akbar, memang sakit giler lepas bius ilang.
    terus demam 2 hari kot seingat aida.

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: anakomak6@gmail.com