RISIKO GUNA NANO MIST SPRAY??!! PULAK DAH..... ermm!!

RISIKO GUNA NANO MIST SPRAY??!! PULAK DAH..... ermm!!

Terbaca satu artikel kat gempak.com berkenaan penggunaan nano mist spray ni.


Petikan kata-kata dari Dr Izzar, suami kepada Ummi Nazeera.

"Korang mesti perasan banyak jual produk Spray Gun untuk nyah-infeksi (disinfection) permukaan-permukaan di rumah.

Sebenarnya, ada banyak jenis alat spray ni iaitu electrostatic sprayer, fogger, misters, atau vaporizer. Alat-alat ini berfungsi dengan menukar cecair chemical disinfection itu ke bentuk aerosol, lalu ia juga akan berada lama di ruang udara terutamanya jika kawasan tu ventilasi tidak bagus. Chemical dalam bentuk aerosol ni boleh memudaratkan kulit, mata, atau pernafasan kita.

CDC tak kata dia menggalakkan atau tidak menggalakkan penggunaan alat2 ni untuk nyah-infeksi C-19 di ruang umum. Tapi, jika digunakan, ia harus digunakan dengan SANGAT BERHATI-HATI / EXTREME CAUTION."

Tambahnya lagi;

Jika Electrostatic Sprayer atau Fogger digunakan :

✅ Perlu digunakan oleh orang yang terlatih
✅ Menggunakan chemical disinfection yang approved
✅ Mengikut arahan pengeluar (keselamatan, penggunaan, contact time)
✅ Memakai PPE yang cukup untuk melindungi keselamatan operator, orang sekeliling, dan pengguna bilik lepas tu.
✅ Guna dengan EXTREME CAUTION jika di kawasan penyediaan makanan atau tempat anak2 main.

Fahami risiko :
❗Pendedahan kepada disinfectant chemical dalam bentuk aerosol boleh memudaratkan kulit, mata, dan pernafasan
❗Risiko mudarat adalah lebih besar jika digunakan di kawasan penyediaan makanan, atau tempat anak2 bermain.
❗Setiap alat berbeza mempunyai cara penggunaan dan risiko keselamatan berbeza. Biar orang terlatih yang buat. Saya pun tak reti.

"Dalam kebanyakan keadaan, mencuci permukaan dengan sabun atau detergen SUDAH CUKUP untuk mengurangkan C-19. Lepas tu kalau nak lebih sikit, disinfect la dengan kaedah biasa seperti lap dengan cecair, wipes, atau disinfectant spray bottles. Dah memadai tu. Memangla tak canggih atau cool macam spray gun tu, tapi lagi selamat penggunaannya..

So, bagi saya untuk PENGGUNAAN DI RUMAH, TAK PERLU SPRAY GUN. Kalau nak guna lecehla bagi saya. Risiko pun tinggi kalau guna dengan cara salah" #drizzarshares

Artikel penuh di SINI

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Adoiiii, sudah nya sekarang ni kita simpan aje la spray nano tu ye
Kalau nak guna pun maybe kat luar rumah je la kot kan sebab perudaraan nya terbuka.

Ermm macam-macam, awat la xde sape nak inform awal-awal kan, so xde la penjualan yang berleluasa dan takde la orang akan excited membelinya.

Pape pun, sharing is caring k

Nota Jemari : mana yang baik, kita jadi kan teladan ye

Post a Comment

29 Comments

  1. Pulak dah. Mana yang dah beli kena belajar dan tahu cara penggunaan yang betul pasni.

    ReplyDelete
  2. hampir setiap rumah dah ada benda alah ni hmmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal kan... termasuk la kita pun dah beli jgk ni ..

      Delete
  3. pulak dah , kan
    tqq info Ako
    akak jarang guna , bila balik dari mana2 je spray umah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la cik nor... kita pun ekceli jarang tp kadng wiken bila kemas rumah, kita sparay la sekali... alang2 mengemas tu kan..nmpk gaya kena abs kan cecair yg ada lg sket tu je la

      Delete
  4. Nampaknya kena jarang guna atau pasti kan ikut arahan betul-betul pada manual.

    ReplyDelete
  5. Pening kepala . hehe. Kalau Naim beli yang Dettol spray ja. walhal agar mahal hehe

    ReplyDelete
  6. bole kut guna macam kita guna spray aerosol serangga, atau spray nyamuk, contoh spray dalam bilik, tutup bilik lama, malam baru masuk. Sekadar idea je, perlu telitikan dan double check juga kan

    ReplyDelete
  7. Saya slray cam biasa.. tapi haritu sakit tekak.. adik pun sakit tekak.. bila guna benda alah ni . takut nak guna dah.... Kena cari set baju dan sarung tgn, dan pakai mask mungkin masa guna.. Haahaa.. Tak berapa rahjinnnn gitu

    ReplyDelete
  8. Syu tak beli pun spray ni. Tapi dengar cerita baru-baru ni dari cousin, benda ni tak berkesan untuk disinfect kuman.Hu3.Senang cerita kalau keluar, sampai rumah terus mandi jelah. Lagi diyakini bersih.

    ReplyDelete
  9. SA pun blom beli lagi...so lebih guna disinfectant spray je kalau kat rumah...

    ReplyDelete
  10. Itulah haritu ada terbaca jugak, terus tak pakaiii, beli yang dettol spray tu pulakk. Tapi tak pakai jugak. Sekarang, lepas keluar je terus mandi. Orang cakap, lagi efektif basuh tangan pakai sabun je.

    ReplyDelete
  11. Mungkin kena guna dekat open space je ni. Eza sendiri tak pasti pasal ni. Eza masih amal selalu cuci tangan dan kalau jalan-jalan kat luar guna handsanitizer.

    ReplyDelete
  12. Macam-macam produk sekarang...ini semua covid-19 punya pasal.

    ReplyDelete
  13. Ternampak juga tadi di IG.. Naniey guna sembur yang macam dettol tu je tapi sembur kat parcel je. Kat udara pun sembur juga sebab ada tulis kat botol tu boleh sembur..

    ReplyDelete
  14. rabia tak beli lah pulak
    mmg niat nk beli
    tapi tak jadi beli

    ReplyDelete
  15. pokoknya kena back to basic, air dan sabun. disinfection ni kan utk kill germ, sikit banyak ada sedikit bahan yg alcohol dlm tu. For me, di rumah memang air dan sabun, membersih rumah macam daktiga kekecik dulu, tapi ada je spray disinfection-sembur pada plastik barang or parcel.

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah terima kasih perkongsian dan penjelasan.

    ReplyDelete
  17. apa2 pun sure ada pro n cons dia kan. tp waktu covid ni apa2 je yang dicadangkan sure terus menarik minat kita utk memilikinya.

    ReplyDelete
  18. Saya pun nak beli tak terbeli beli lagi

    ReplyDelete
  19. ada betulnya tu. Takut masa spray tu tetiba termasuk mata or terhidu. Macam kita spray racun serangga lah kan kena tutup hidun, mulut dan tak bagi budak-budak dekat. If guna dengan betul, tak apa

    ReplyDelete
  20. *saya rasa tadi saya tersalah eja *tutup hidung

    ReplyDelete
  21. alahai, ramai juga yang dah beli , tiba-tiba keluarkan kenyataan benda ni risiko untuk kulit

    ReplyDelete
  22. Agree .. sayapun bersihkan rumah cukup dengan wipes disinfectan. Tak payah pakai alat2 fogging dan lainnya. Kecuali saya menggunakan jasa dari profesional yang tahu betul cara handle alatnya. So, tak ada kesalahan dan mudarat jika dipakai.

    ReplyDelete
  23. Hah! nasib tak beli lagi..sbb niat nk beli ade dah huhuuu

    ReplyDelete
  24. Aiguuu.. itu la tu.. dia tiga nak beli. Apa yang penting kita semua usaha. Ye dak. Hehe

    ReplyDelete
  25. rumah syu ada jgk, tp yg housemate punya. tp dia jarang guna. nmpk dia slalu guna utk sembur brg yg dibeli dari luar..

    ReplyDelete
  26. Semasa charge cabut bahagian cecair tu. Risooo kang ada yang meletup kan

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: anakomak6@gmail.com