WOW!!!! Tahniah bergu badminton lelaki Soh Wooi Yik dan Aaron Chi!!!
Walaupun dapat GANGSA ibarat macam kita dapat EMAS gitu!!
Bergegar satu rumah dok jerit hahaha...
Caya laa!!


KUALA LUMPUR: Skuad badminton memastikan mereka tidak pulang tangan kosong selepas beregu negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik merangkul pingat gangsa dalam acara beregu lelaki di Sukan Olimpik 2002, sebentar tadi.

Gangsa yang menjadi pingat pertama buat kontinjen negara pada temasya kali ini diraih selepas mereka menumbangkan gandingan dari Indonesia, Mohammad Ahsan-Hendra Setiawan 17-21, 21-17, 21-14 pada penentuan pingat.

Ini menyaksikan beregu nombor sembilan dunia itu berjaya membalas dendam atas kekalahan 16-21, 19-21 di tangan lawan sama pada aksi peringkat kumpulan sebelum ini.

Malah, Mohammad Ahsan-Hendra Setiawan adalah pasangan dari Indonesia yang kedua menjadi 'mangsa' beregu negara pada temasya kali ini selepas mereka menumbangkan Kevin Sanjaya Sukamuljo-Marcus Fernaldi Gideon di suku akhir.

Apapun, pingat gangsa buat beregu negara itu sememangnya satu pencapaian yang amat membanggakan apatah lagi ini adalah penampilan pertama mereka pada temasya berprestij itu.

Malah, kejayaan menumbangkan Kevin Sanjaya Sukamuljo-Marcus Fernaldi Gideon yang juga beregu nombor satu dunia sebelum ini juga boleh dianggap bagaikan 'pingat emas' untuk mereka.

sumber : https://www.bharian.com.my/sukan/raket/2021/07/845620/olimpik-malaysia-raih-gangsa-beregu-badminton

Nota Jemari: Esok kita nanti kan penerjun negara Nur Dhabitah Sabri pula jam 2 petang