BERMULANYA MESIN ATM DI MALAYSIA - Ako Tetap Ako

BERMULANYA MESIN ATM DI MALAYSIA

 


ATM mesin pertama kali diperkenalkan dengan kelulusan Bank Negara Malaysia pada tahun 1981.
Bank pertama yang menyediakan ATM mesin ini adalah Malayan Banking Berhad (MAYBANK). Dan ianya diletakkan di Maybank cawangan Ampang Park pada September 1981.

Genap tahun ni 40 tahun ATM wujud di Malaysia kan.
Wow ada sesape yang lahir tahun 1981??
Korang sebaya la ngan ATM kan ehhehe...

Tapi ada kemungkinankah ATM akan kurang digunapakai gara-gara ramai yang sudah menggunakan transaksi dalam talian, yang lebih cepat dan selamat?!

Bagi korang, masih menggunakan mesin ATM atau dah guna online je?


sumber: Bank Negara Malaysia

26 comments:

  1. Dedua guna ATM dan online banking . Tapi kebanyakkan CCL guna online banking je

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la sejak PKP ni mmg semua pun online je kan...
      Klu terpaksa baru jejak jumpa ATM ni.

      Delete
  2. Dua dua masih ON guna. Cashless pun susah juga. Ada kedai yang masih tak boleh guna debit card. Kakak saya lahir tahun 1981,sebaya ATM :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, masih ada kedai yg tak cashless lagi..
      bagus ekceli cashless ni tp kdg ada masa2 kita perlukan jgk duit kat tangan kan..

      Delete
  3. oh, kalau tahun 81, tak la lama nau nau ek.. kita belajar guna mesin atm ni amsa sek menengah, ingat lagi masa tu bank kat komtar, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la baru 40 thn je kan... saya pun igt dah 100 thn hahah tp bnm pun baru 60+thn kak...
      lgik la ATM pun baru je lagi

      Delete
  4. Sekarang more to online banking dan ewallet macam tng, boost sebab senang :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama laaa!!
      dalam wallet mmg kurang cash ahhaa mls nk bawa byk2

      Delete
    2. Kannnn, memang kurang cash, kadang tu ada pun tak lebih 20 hinggit hahaha.
      Takut pun ada kalau bawak cash banyak banyak hahaha

      Delete
  5. Dua-dua PC masih gunakan. Ikut kesesuaian tuntutan atau keperluan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul jgk kan... buat ms ni dedua masih lg diperlukan :)

      Delete
  6. start guna atm masa masuk uitm thn 1998 tiap kali berbaris nak cucuk, kompem dup dap2 jantung ekekeke

    ReplyDelete
  7. Nampaknya ATM dan saya adalah sebaya. Tun M jadi PM pun pada tahun 81.

    ReplyDelete
  8. Saya baru nak berjinak guna debit card... suka guna manual... takut tetiba sistem down... need a cash jugak. huhu

    ReplyDelete
  9. Nak bayar apa-apa guna online jer...tapi kena ambil duit jugak kat atm, cash kena simpan untuk belanja hari-hari. Nasib baik kat office ada atm, memang senang la...

    ReplyDelete
  10. cash n on9 transfer kedua2nya sama penting. akak jual sayur x guna paywave jd kena byr tunai la.

    ReplyDelete
  11. Masih guna ATM, keluar duit. Banyak tempat beli barang, guna cash je. Online banking guna bila beli barang online atau bayar bil bulanan. :)

    ReplyDelete
  12. Masih guna ATM. Percaya tidak saya tiada online banking.

    ReplyDelete
  13. Setakat ni masih ATM tp shida lebih kepada online banking..cash ni jika ke kedai dan pasar saja kegunaan dia.

    ReplyDelete
  14. more pada online banking. cash jarang2 keluarkan. standby utk beli kat gerai2 je duit cash. yg lain guna kad je. tp penting ada cash..

    ReplyDelete
  15. SA guna dua- dua...bila perlu keluarkan duit..kalau tak prefer cashless je....

    ReplyDelete
  16. Guna dua-dua. Kadang-kadang kena gak gi cucuk duit kat ATM.
    Dulu masa kecik panggil mesin ATM ni mesin tet tet hahahah

    ReplyDelete
  17. ATM guna jugak. Penting ada cash dalam tangan untuk emergency

    ReplyDelete
  18. ATM pun penting, cash pun sama skrg ni nk ke bank pun takut nk pegang atm mcm mana tu

    ReplyDelete
  19. pakai dua dua, walaupun zaman dah canggih semua pakai online, cash tu kita masih gunapakai guna. At least kena ada simpan sikit dalam purse kot kot ada benda urgent atau tempat tu tak terima cashless.

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: anakomak6@gmail.com

Powered by Blogger.