CARA LEJEN BELI BARANG KALAU DUDUK RUMAH FLAT - Ako Tetap Ako

CARA LEJEN BELI BARANG KALAU DUDUK RUMAH FLAT


Korang pernah tengok tak sitcom "Lemak Lemak Santan Berlada (LLSB)" sekitar awal tahun 90an tak silap ako. Hahaha tadi ternampak kat FB SISHONEY ni satu video yang dia amek. Video berkenaan MAK dia beli barang just guna tali je. Seriously, memang terus teringat citer LLSB tu. Memang lejen sungguh la cara mak dia order barang tu.

Tak sure kat KL ada lagi ke orang buat mcm ni.
Kejadian tu sishoney di Penang ya.
Selalu nya warga flat ni kan macam leceh nak turun bawah gi kedai, so maybe dia order thru phone je mamak tu, pastu nanti sesiap bakul bertali tu di hulur ke bawah.

Hahaha.. ekceli bagus gak time-time pandemik ni.
Nak elakkan berasak ngan ramai orang especially dalam lif ke kan.
Kot-kot ada yang nak try kat kawasan perumahan flat korang, cer la buat!!

Agak-agak mamak kedai runcit korang layan tak permintaan soh hantar mcm tu?

p/s: tq sishoney bagi share kat blog kita.... rindu dia! Salah sorang geng blogger dulu-dulu ni😍

Nota Jemari: ala, ni klu order grab ke kan bole gak buat camni x? hehehe

31 comments:

  1. Thanks share kak ret. Sis order panda pon suruh dia letak dlm tu bagi yang taknak naik kak ret. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haahhaah bagus ar... cuma klu barang byk, x berat ke?

      Delete
  2. Mak ai, berapa tahun dulu, sitkom Lemak Santan Berlada tu. :D
    Sebenarnya, masa duduk rumah bujang dulu, saya ada guna cara yang sama, tau. Tapi bukan duduk rumah flat, tapi rumah kedai. Bawah rumah tu, kedai mamak. Kita order, telepon dia, mee goreng satu. Kita standby kat balcony. Bila mamak keluar, jenguk atas, kita turunkan baldi yang dalamnya ada duit. Pastu dia masukkan mee goreng dalam baldi. Gitu.. hahaha.. pemalas nak mampus dulu.. hahaha.. tapi mamak sporting, dah jadi member, ok la.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha kan lejen kan sitcom tu...
      Ha ada gak dulu nampak org buat mcm nur.. aha dia pun mmg dok kat rumah kedai..
      Memang dia hulur je tali bila makanan dah siap hehe

      Delete
  3. Hahahah tak pernah jumpa lg duduk flat ada org bt mcm ni. Tp senang sbb tak perlu bersesak2. Tali kena panjang la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni flat takat 5 tkt ok lagi rsnya.. Klu bertingkat2 jenuh gak nak pasang tali😅

      Delete
  4. Senang kerja ni! Hahahahaha, tapi jenuh jugaklah kan kalau banyak barang :D
    Biasa tengok student je bawak turun barang pakai tali hahahaha, malas nak turun naik tangga, tapi nasib baik 3 tingkat je hahaha >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaaaa student pun mls ek😜

      Delete
    2. HAHAHAHAHA nasib baik student yang buat gitu bukan kita :P

      Delete
  5. Siyesly bagus kalau buat cara macam ni so takde la terang- terang jumpa pekedai atau orang ramai kan..selamat pun selamat...

    ReplyDelete
  6. Hihihi.. dulu2 duduk rumah flat memang merengkek jugaklah naik tangga kalau beli barang, segan plak nak angkat pakai tali bagai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe rs klu brg sket ok lagi laa sbb mcm x berbaloi lak nk bersiap g kedai semata2 nak beli 1 or 2 brg kan...

      Delete
  7. kalau sekarang depa hantar sampai depan pintu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu skrg tu wak.. Member kat penang tu, mak dia buat lagu tu 😂

      Delete
  8. Kena sebut laporpo, watakungsi.. macam cerita P. Ramlee dah...

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Alamakk film yg mana eh? Part pramlee x igt plk 😅

      Delete
  10. kat rumah masih ada yg buat mcm ni..hihi..beli roti kat mamak roti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah ye ke? Bagus la masih ada lg yg praktik kan ye

      Delete
  11. Wah! memang lejen sitom LLSB tu zaman Mrs. A punya citer tuh!

    ReplyDelete
  12. Kat opis saya orang buat macam ni. Malas nak naik atas utk pass fail ke apa ke, guna bakul and tali. Tapi blok lama yang 2 tingkat jela. Saya ingat tengok cite Opah je kak Ret. Hehe

    ReplyDelete
  13. seksa tau tinggal flat..menapak dari bawah..tapi rasanya klo guna tali ni mak aih tak terlarat nak tarik..klo ada mesin yang tarik okay juga haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe brg2 kecil or sket ok lagi rasanya, klu byk nmpk gaya mmg kena turun bawah jgk la ke kedai ye hehe

      Delete
  14. pernah duduk rumah flat masa zaman study. Flat 5 tingkat tak ada lif. Bab angkut barang tu memang jenuh lah. Itu baru tingkat 2. Kalau ada cara macam tu, memang senanglah cerita dia. Pernah tengok show apa entah kat Korea, dorang angkat barang guna lift truck.

    ReplyDelete
  15. Saya nengok cite indon.. ada. nampak dorang pass baku ke rumah bawah . surat cinta pun wt cmtu.. haha

    ReplyDelete
  16. Sitkom Lemak Santan Berlada lakonan Ali Mamak ke? Tak sangka ada adegan letak barang guna tali.

    ReplyDelete
  17. Macam tempat naniey di hostel pandu puteri dulu .. org ofis malas turun, guna tali je ambil parcel dri bawah

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: anakomak6@gmail.com

Powered by Blogger.